Riika nähtävyydet

Riika on yksi isoimmista Itämeren kaupungeista. Se yhdistää  sekä maantieteellisesti että kulttuurillisesti idän ja lännen. Syystäkin Riika oli vuonna 2014 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Riikaa kutsutaan "Baltian Pariisiksi" - rakastavaisten kaupungiksi. Vuosisatojen myötä – jo vuodesta 1201 - Riika on muuttunut arkkitehtoonisesti rikkaaksi ja erilaiseksi. Keskiajalla Riika oli tärkeä hansakaupunki ja  se oli osa Hansaliittoa, joka yhdisti Baltian ja Pohjois-Saksan kauppiaita. 

Hansa-kaudesta muistuttaa historiallinen Suuri kilta (St. Mariengilde) ja Pieni kilta (Maza Gilde) sekä uudistettu Mustapäiden talo. Suuren killan rakennus toimii nykyään Riian philharmonikkojen konserttisalina.  Pienen killan aulaa ja portaikkoa koristavat hienot mosaiikit, ja talon värikkäät ikkunalasit ovat kauniit.

 

 

 

Mustapäiden talo (Melngalvju nams) sijaitsee yhdellä monista aukioista  - Rats Laukumsilla (raatihuoneen aukiolla). Riian suuri Mustapäiden kilta rakennutti sen itselleen 1300-luvun alussa. Kiltaan pääsivät vain naimattomat ulkomaiset kauppiaat. Rakennus edustaa gotiikan tyylisuuntaa. Vuosina 1580 ja 1886 sitä uudistettiin. Toisen maaailmansodan pommitukset turmelivat rakennusta pahoin ja neuvostomiehittäjät purkivat rakennuksen kokonaan. Se kuitenkin rakennettiin uudelleen 1990-luvulla Riian kaupungin 800-vuotisjuhliin.

Kaupunki on erittäin merkittävä sen laajan jugend-arkkitehtuurin takia, joka on vertaansa vailla koko maailmassa. Jugendtyyli (Jugendstil Saksassa, Art Noveau Ranskassa, modernismo Espanjassa, Sezessionsstil Itävallassa, Stile Floreale Italiassa) syntyi Euroopassa 1800 - 1900-luvun vaihteessa. Riiasta löytyy n. 800 jugendtyylistä rakennusta, joista isoin osa sijaitsee Riian keskustassa sekä suurlähetystöjen alueella, jossa jokainen rakennus on näkemisen arvoinen. Alberta iela, Elizabetes iela ja Strelnieku iela ovat parhaita katuja Riian jugend-rakennusten ihailuun. Näillä kaduilla voi talojen seinissä nähdä toinen toistaan ihmeellisempiä eläimiä, kasvoja ja naamioita.

 

Jugendtyylin museo on tehty arkkitehti Konstantīns Pēkšēnsin asuntoon hänen suunnittelemaansa rakennukseen osoitteessa Alberta iela 12. Vanha Riika kuuluu UNESCON maailmanperintöluetteloon vuodesta 1997. Pori toimii Riian ystävyyskaupunkina.

Yksi Riian tunnetuimmista ja valokuvatuimmista jugend-tyylin taloista löytyy kuitenkin vanhan Riian puolelta. ”Kissatalon” suunnitteli arkkitehti Shefel vuonna 1909. Nimi viittaa kahteen mustaan kissaan talon katolla. Tarinan mukaan talon rakennuttaja, rikas kauppias, hiiltyi siitä, ettei häntä hyväksytty jäseneksi Suureen kiltaan, jonka talo oli kadun toisella puolella. Kostoksi hän asennutti talonsa katolla kaksi mustaa kissaa, hännät ylhäällä ja takapuolet killan taloa kohti. Kauppias pääsi lopulta killan jäseneksi ja kissat käännettiin arvokkaampaan asentoon.

Raatihuonnen aukiolla sijaitseva Latvian miehitysmuseo (Latvijas Okupācijas muzejs) esittelee Latvian historiaa neuvostomiehityksen ja natsi-Saksan ajalta. Näiden kahden vastakkaisen totalitaristisen miehitysvallan aikaisiin vuosiin liittyy eräitä Latvian historian synkimpiä tapahtumia. Neuvostovallan aikana yli satatuhatta Latvian asukasta vangittiin ja kuljetettiin Neuvostoliiton vankileireille kohtuuttomiin olosuhteisiin, joista museossa muistuttaa jäljitelmä vankileirin parakkiasumuksen nukkumasalista. Museo sijaitsee Raatihuoneen aukion laidalla, Mustapäiden talon naapurina.

Riialla on rikas kulttuurielämä. Riiassa tai vieressä olevassa kylpyläkaupungissa Jūrmalassa  järjestetään erilaisia juhlia, konsertteja tai festivaaleja melkein joka viikonloppu (mm. Ooppera- ja balettifestivaalit, Riian kaupungin juhlat, "Staro Rīga” (Loista Riika) ja "Muzeju nakts" (Museoiden yö)).

Riian Vanha kaupunki (Vecrīga) tarjoaa laajan valikoiman ravintoloita ja kahviloita mukavista pubeista gourmet-ravintoloihin. Kaupunginkanaali kulkee Riian keskeisten paikkojen läpi. Sen varrella ovat mm. Riian kaupungintalo, Kongressitalo, Vapauden muistomerkki, Latvian kansallisteatteri, Kansallisooppera ja Latvin yliopiston päärakennus. Riika on erittäin „vihreä“ kaupunki – täynnä ihastuttavia puistoja.

Bastejkalnsin puistoalueella kukkii kukkameriä, joiden joukosta pilkistää esiin patsaita. Rinteitä pitkin lorisee alas keinotekoisia puroja ja jopa yksi hieman isompi vesiputous. Kanaalin yli kulkee siltoja, joiden taidokkaisiin takorautaisiin kaiteisiin on kiinnitetty lukkoja. Latvialaisen perinteen mukaan aviopari voi varmistaa avio-onnen lukitsemalla siltaan nimellään varustetun lukon ja heittämällä avaimen virtaan.

Bastejkalnsin puisto muuttu Kronvaldan puistoksi yhden poikkikadun jälkeen. Kaupunginkanaali jatkuu myös tämän puiston puolelle. Puistossa kasvaa 104 eri puu- ja kasvilajia. Puiston yhdellä laidalla on kongressikeskus ja aukio, jolla järjestetään tapahtumia, kuten musiikkiesityksiä. Puistossa matkaajan silmään pistää pieni kiinalaistyylinen huvimaja ja lammikon keskellä jöpöttävä majakka. 

Vermanesin puistoon rakennettiin terveyskylpylä, ravintola ja myöhemmin suosittu esiintymislava. Esplanadin puistossa sijaitsee 1876-83 rakennettu ortodoksinen katedraali (Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle), joka entisöitiin 1991-2006. Uusbysanttiseen tyyliin rakennettujen sisätilojen kauniit kultakoristeet ovat näkemisen arvoiset. Neuvostomiehityksen aikana kirkko toimi planetaariona. Puiston pohjoislaidalla sijaitse Latvian kansantaiteen museo ja länsilaidalla Latvian taideakatemia.  

Pietarinkirkko (Svētā Pētera baznīca) on yksi tunnusomaisimmista goottilaisen kirkkorakennuksen esimerkeistä Baltiassa. Ensimmäiset maininnat keskiaikaisesta kirkosta ovat vuodelta 1209. Kirkon tornin näköalatasanteelta on kauniit näköalat koko Riikan yli. Torniin noustaan hissillä. Kirkossa järjestetään myös konsertteja ja näyttelyitä. Kirkon torni oli aikoinaan Euroopan korkein puinen rakennelma yli 120 m korkeudellaan. Vuosisatojen kuluessa torni on palanut useita kertoja, mutta se on aina rakennettu uudelleen. Nykyinen torni mukailee alkuperäisiä piirrustuksia mutta sen raaka-aineena on käytetty metallia.

Pietarinkirkon, kuten monien muiden Riian vanhimpien kirkkojen tornin nokassa ei ole ristiä vaan kukko. Kukko on kristillisen perinteen mukaan tehokas pahan karkottaja ja lisäksi Riikan kirkkojen kukot toimivat tuuliviirin tavoin ja osoittavat tuulen suunnan. Vanhankaupungin kirkontornit ovat niinikään hyviä maamerkkejä.

 

Toinen paikka, josta on mahdollista  ihailla Riikaa lintuperspektiivistä on Hotelli Reval Latvijan kattokerroksen Sky Bar. Se on avoin myös ei-hotellin-asukkaille ja sinne on ilmainen sisäänpääsy. 

 

Riian tuomiokirkko on Riian symboli ja kuuluu Vanhan kauungin katsotuimpiin nähtävyyksiin. Se on Baltian maiden suurin kirkko. Tuomiokirkon  kuuluisin osa on sen urut. Peräti 6768 pilliä omaava soittolaite liikutti säveltäjä Franz Lisztiä niin paljon, että hän kirjoitti koraalin "Nun danket alle Gott" pelkästään näiden urkujen kunniaksi. Tuomiokirkossa järjestetään usein konsertteja juuri urkujen ja sen mainion akustiikan takia. Kirkon nykyiset sisätilat ovat peräisin 1700-luvulta. Urkujen lisäksi kirkossa voi ihastella loisteliasta saarnastuolia ja upeita lasimaalauksia. Vuosisatojen kuluessa kirkko on painunut kuten monet muutkin vanhat katedraalit, joten kirkkoon mennessään matkaaja joutuu laskeutumaan aavistuksen katutasolta alaspäin. Tuomiokirkon historia juontaa juurensa Riikan alkuhämäriin. Kirkkon rakentaminen aloitettiin Riian perustamisen aikoihin 1200-luvulla. Kirkkoa on rakennettu useiden eri vuosisatojen kuluessa ja niinpä sen tyylissä sekoittuvat romaaninen-, goottilainen-, renesanssi- ja barokkiarkkitehtuuri. Neuvostoliiton ajalla kirkossa ei järjestetty jumalanpalveluksia, minkä takia kirkossa perestroikan kautena vuonna 1988 pidetty ensimmäinen jumalanpalvelus 30 vuoteen oli tärkeä tapahtuma Latviassa. 

Pyhän Jaakobin katedraali (Svētā Jēkaba katedrāle) mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 1226. Siellä pidettiin Riikan ensimmäset luterilaiset jumalanpalvelukset 1500-luvun alussa. 1700-luvulla se joutui ruotsalaisten hallintaan ja sinne sijoitettiin varuskunta! Vuonna 1922 kirkko luovutettiin katolilaisille ja tätä nykyä se toimii roomalaiskatolisena katedraalina. Kirkko tunnetaan pahaenteisesti nimetystä "viheliäisten syntisten kellosta“. Tämä ulkoilmassa roikkunut kello kylvi aikanaan pelonsekaisia tunteita aviorikkojien keskuuteen. Legendan mukaan sillä oli tapana alkaa soida itsekseen kun leväperäinen aviovaimo kulki sen ohi. 

 

Pyhän Johanneksen kirkko (Sv. Jāņa baznīca) mainitaan ensimmäisen kerran 1200-luvun lopulla. Kirkko toimi oletettavasti dominikaaniluostarin kappelina. Pyhän Hengen Luostaripiha (Konventa Seta) sijaitsee samassa korttelissa kuin Pyhän Johanneksen kirkko. Luostaripihan muodostaa yhdeksän rakennusta, jotka ovat kaikki keskiaikaisia. Legandan mukaan kaksi munkkia olisi muurattu kirkon muureihin ja ainoa yhteys, joka ulkomaailmaan jätettiin heitä varten oli pieni ikkuna, jonka kautta heitä syötettiin. 

Vapauden muistomerkki (Brīvības piemineklis) sijaitsee Vanhan Riian ympärille levittäytyvällä puistojen ja bulevardien alueella. 42 m korkea muistomerkki pystytettiin vuonna 1935 itsenäisen Latvian kunniaksi. Sen huipulla vapaudenjumalatar Mildan kannattelee päänsä yläpuolella kolmea tähteä, jotka kuvaavat Latvian eri alueita (Kurzeme, Vidzeme ja Latgale). Lisäksi muistomerkin juurella on veistosryhmiä, jotka kuvaavat seuraavia arvoja: työ, kansan vahvuus, henkinen voima, vapaus ja perhe. Päiväsaikaan Vapaudenpatsasta vartio kaksi sotilasta. Sotilaiden välissä, patsaan jalustalla on usein kukkia. Neuvostoliiton miehitykauden aikana kukkien laskeminen patsaalle oli ehdottomasti kielletty. Silti monet uhkasivat kieltoa  - ja hommasivat itselleen lipun Siperiaan laskemalla kukkia patsaan juurelle. 1980-luvulla Vapauden muistomerkki oli Latvian itsenäisyysliikkeen keskuspaikkoja. Vuonna 1988 Latvian kielletty lippu uhmasi Neuvostoliiton valtaa hulmuamalla juuri tällä paikalla. 

 

 

Vapauden muistomerkin viereisellä puistoalueella sijaitsee Latvian Kansallisooppera (Latvijas Nacionālā opera). Tämä Riian "valkoinen talo" valmistui vuonna 1863 ja toimi aluksi saksalaisena teatterina. Vuonna 1919 rakennus otettiin nykyiseen Latvian Kansallisoopperan käyttöön. Sesonkiaikaan talossa järjestetään esityksiä muutamana päivänä viikossa. Salissa on 1240 istumapaikkaa ja 150 seisomapaikkaa. Kansallisoopperassa järjestetään myös opastettuja kierroksia, joissa kerrotaan oopperatalon historiasta ja arkipäivästä.

Stalinin hammas, kuten monet Latvian tiedeakatemian (Zinātņu akadēmijas augstceltne) nykyistä pääpaikkaa kutsuvat, on kaunis rakennus. Rakennus on 108 m korkea. Rakennuksen stalinilainen arkkitehtuuri – sosialistinen realismi - muistuttaa monia vastaavia rakennuksia nykyisen Venäjän alueella, esimerkiksi Moskovan valtion yliopistoa. Rakennus rakennettiin toisen maailmansodan jälkeen  vuosina 1953-56. Rakennus on koristeltu vasara-, sirppi- ja latvialaisilla kansallisornamenteilla.

 

 

Riika kätkee huomaansa Latvian vanhimman asuintalojen ryhmän. Mazã Pils -kadun numeroissa 17, 19 ja 21 (lähellä Riian linnaa) sijaitsee kolme keskiaikaista talonaapuria, joita kutsutaan nimellä "kolme veljestä". Talo numero 17 on rakennettu 1400-luvulta ja on Latvian vanhin talo. Muut talot on rakennettu 1600- ja 1700-luvuilla. Kukin rakennus edustaa omaa arkitehtuurista tyyliä. Talojen ikkunat kertovat järkevästä verosuunnittelusta. Keskiajalla Riiassa perittiin veroa ikkunoiden mukaan. Talojen huomiota herättävän pienet ikkunat ja niiden vähäinen määrä kielii siis siitä, että talon omistaja halusi aikanaan maksaa mahdollisimman vähän veroja. 

25 m korkea ja halkaisijaltaan yli 14 metrinen ruutitorni on peräisin 1300-luvulta. Se oli alunperin osa keskiaikaista linnoitusjärjestelmää, johon kuului 25 muuta tornia. 1700-luvulla tornissa alettiin säilyttää ruutia, mistä sen nykyinen nimi johtuu. Aikoinaan tornissa on sijainnut myös vankila ja kidutuskammio.

 

Latvian sotamuseo sijaitsee tornin yhteydessä olevassa rakennuksessa.  Vuonna 1916 perustetussa museossa voi tutustua näyttelyihin, jotka kertovat Latvian sotilaista maata kohdanneissa konflikteissa. Suurin ja merkittävin osa museon kokoelmasta sisältää esineitä Latvia sotilaallisesta ja poliittisesta historiasta 1900-luvulla. Sisäänpääsy on ilmainen. 

 

 

 

 

Ainoa alkuperäisessä muodossaan säilynyt linnoitusjärjestelmän portti on Ruotsin portti (Zviedru varti) vuodelta 1698. Nykyään se erottaa vanhankaupungin rauhallisemman osan meluisammasta, baarien ja ravintoloiden kansoittamasta alueesta.

Shoppailunhaluinen löytää 1700-luvulla rakennettuista Jakobin kasarmeista pieniä puoteja, kahviloita ja kauneushoitoloita. Ne olivat 1990-luvulle asti vielä sotilaskäytössä.

Riian linna (Rīgas pils) sijaitsee Väinäjoen rannalla Kaapelisillan kupeessa. Se perusti Saksalainen ritarikunta vuonna 1330, mutta sen rakennukset ovat lähinnä 1600-luvulta. Linnan omistajat ovat yleensä hallinneet koko maata. Keskiajalla tavattiin sanoa, että se, joka hallitsi Riikaa, hallitsi koko Baltiaa.  Linnalla on historian saatossa ollut monia omistajia: Puolalle linna kuului vuoteen 1621 asti, sen jälkeen ruotsalaiset valloittivat suuren osan Liivinmaata ja lopulta vuonna 1710 Venäjän tsaari Pietari Suuren armeija sai sen haltuunsa Suuren Pohjan sodan yhteydessä. Nykyisin linnassa on Latvian presidentin kanslia sekä Latvian historiallinen museo. Museon  tehtävänä on kerätä, säilöä ja esitellä Latvian ja latvialaisten henkistä ja materiaalista historiaa. Museon kokoelmissa on lähes miljoona esinettä maalauksista arkeologisiin löytöihin latvialaisten historiasta, joita on kerätty vuodesta 1869 lähtien.  Museossa on pysyvä näyttely, joka kattaa Latvian historiaa vuodesta 8 000 e.Kr. vuoteen 1941.

Yli 72 m² laajuinen Riian keskustori (Rigas Centraltirgus) on yksi Euroopan suurimmista toreista ja basaareista.  Se avattiin vuonna 1930, jolloin se oli maailman suurin ja modernein kauppapaikka. Se koostuu neljästä valtavasta paviljongista ja käsittää yli 30 000 kauppapaikkaa. Ensimmäisen maailmansodan aikaan paviljongit tomivat ilmalaivojen sijoituspaikkoina.

Väinäjoen Zakusalan saarelle 1979-86 rakennettu Riian radio- ja televisiotorni (Rīgas radio un televīzijas tornis) on 368,5 m korkea. Se on Euroopan unionin korkein ilman tukea pystyssä pysyvä rakennus ja Euroopan kolmanneksi korkein rakennus. 97 m korkeudessa sijaitsee näköalatasanne, josta on kauniit näkymät Riian yli. Väinäjoen yli johtaa useita siltoja: rautatiesilta, kivisilta, saarisilta, kaapelisilta sekä eteläsilta. Vansun silta on Väinäjoen ylittävistä silloista näyttävin

 

Riian kansallinen eläintarha perustettiin vuonna 1912. Siellä asustaa noin 4000 eläintä lähes 500 eri lajista.

 

Latvian etnografisessa ulkoilmamuseossa voi yhdistää kivan kävelyn Jugla-järven rannalla vierailuun vanhanaikaisella latvialaisella maatilalla. Museossa voi kokeilla muinaislatvialaisten maanviljelijöiden tai kalastajien elämää, löytää taannoin käytettyjä saunoja, osallistua juhlintaan tai tehdä omia koruja! Kesäviikonloppuisin vanhojen ammattien osaajat tekevät töitä maatiloilla. Ulkoilmamuseo  on yksi Euroopan vanhimpia (perustettu 1924)  ja isoimpia ulkoilmamuseoita. Museon alueelle on viety, asennettu ja kunnostettu 118 vanhaa rakennusta.

Latvian rautatiemuseon varastossa on vetureiden, vaunujen ja muiden rautatiekulkuneuvojen lisäksi 20 000 esinettä: valokuvia, asiakirjoja, karttoja, aikatauluja, uniformuista asemien laitteisiin. Ne palvelevat todistuksena Latvian rautateiden historian kehityksestä 1800-luvun lopulta lähtien. Niitä päivitetään  jatkuvasti ja käytetään tutkimustyössä ja museon näyttelyissä.

Latvian luonnontieteellinen museo (Latvijas Dadas muzejam) on vanhin ja suurin luonnontieteellinen museo Itämeren alueella ja suurin ja kattavin luonnonvarojen tutkimuslaitos Latviassa. Museon historia alkaa vuonna 1845. Museoon kerätään, siellä säilytetään ja tutkitaan esineiden kokoelmia Latviasta ja kaikkialta maailmasta.

Riian historia- ja merenkulkumuseo on vanhin julkinen museo Latviassa ja Baltiassa sekä yksi vanhimpia Euroopassa. Se esittelee laajin näyttelyin Latvian historiaa - museon kokoelmassa on yli 500 000 esinettä, jotka on järjestetty 80 kokoelmaan. Tämän museon sivumuseo on Mentzendorfin talomuseo, jossa vierailijoilla on mahdollisuus tutustua varakkaiden riikalaisten arkikulttuuriperinteisiin vuonna 1695 rakennetussa talossa. 

Lääketieteen historian museo ja sen sivumuseot – Farmasiamuseo sekä Anatomian museo ovat mielenkiintoisia vierailukohteita lääketieteestä kiinnostuneille. Esihistoriallisista hoitomenetelmistä, mukaan lukien taikurien, šamaanien ja amulettien käyttö, sekä keskiajan spitaalitaudin hoitomenetelmistä nykyajan lääketieteellisiin löydöksiin sekä kosmiseen lääketieteeseen, jonka tutkimiseen osallistuivat latvialaiset tutkijatkin, ovat museossa esillä.

Baltian suurimman moottoriajoneuvokokoelman voi nähdä Riian Moottorimuseossa. Sieltä löytyy Neuvostoliiton hallinnon autojen kokoelma, joka on ainoa maailmassa. Mielenkiintoinen on varmasti entisen Neuvostoliiton johtajan, Leonid Breznevin auto, törmäyshetkellä, itse Breznevin vahanuken kanssa.  

 

 

Riian lentokentän alueella sijaitsee Ilmailutekniikan museo, joka muodostui 40 vuoden aikana ja jossa sijaitseva neuvostoilmailutekniikan kokoelma on isoin Neuvostoliiton rajojen ulkopuolella oleva kokoelma.

Riian Galleriaa lähellä Vapaudenpatsasta pidetään näyttävimpänä galleriana. Sen kokoelmista löytyy sekä vanhojen mestarien teoksia että nykyajan taiteilijoiden teoksia. Teoksia tästä galleriasta on myyty Sotheby's-huutokauppakamarissa Lontoossa. Muita gallerioita Riiassa ovat mm. Daugava, Māksla XO, Birkenfelds, Ivonna Veiherten galleria, Torni-galleria, Antonija sekä  Pinakotēka (Onnellisen taiteen museo).  Tekstiilitaiteesta kiinnostuneiden kannattaa käydä Consentio-taide- ja käsityögalleriassa. Sieltä löytyy hyvää taidetta grafiikasta gobeliineihin ja jopa taiteellisia vaatekoristeita. Istaba (Huone) -galleria on tupaten täynnä tyylikkäitä, omalaatuisia koruja ja sisustusesineitä.

Latviassa on tarjolla kaikki mahdollisuudet saada korkeatasoisia lääketieteellisiä palveluita, mutta myös arjen hyvinvoinnin latvialainen osaa taata sekä koko maailmassa tunnetuilla menetelmillä – kylpylöillä. Espa Riga tarjoaa korkealaatuisia kylpyläpalveluja. Myös Galerija Centrs:tä, yhdestä vanhan kaupungin suurimmista ostoskeskusista, löytyy kylpyläkeskus. Riian matkustajasataman lähellä sijaitseva Taka Spa tarjoaa rauhallisen ja miellyttävän kylpyläympäristön.