NYC Manhattan nähtävyydet

The Big Apple tai virallisesti City of New York, sijaitsee Yhdysvaltain koillirannikolla. Kaupungin yksi kolmesta saaresta on Manhattan, joka on New Yorkin alkuperäisin osa.  New Yorkissa kohtaa laajasti inhimillisen olevaisuuden kirjon. Edustettuna ovat eri maailmankatsomukset, ihonvärit, elämäntavat ja kielet; alakulttuurit ovat voimissaan, viihde- ja kulttuuritarjonta on monipuolista. Kansainvälisesti kaupunki on merkittävä, monien suuryritysten ja kansainvälisten järjestöjen, mm. Yhdistyneiden Kansakuntien (UN) kotipaikka on siellä. Sitä pidetään yhtenä neljästä tärkeimmästä maailmankaupungista Tokion, Pariisin ja Lontoon ohella.

Jo 1600 luvun alussa hollantilaiset saapuivat intiaanien asuttamalle saarelle, Manhattanille. He löysivät sieltä paljon turkiseläimiä ja ymmärsivät niiden kaupallisen arvon. Manhattanin eteläosan turkiskauppa-asema sai nimekseen Nieuw Amsterdam. Alueelle kohosi hollantilaista kaupunkia muistuttava asutus. Manhattanin halki kulkeva vanha intiaanipolku kasvoi tieksi ja sai nimekseen Breede Wegh. Alankomaat myi sen Englannille vuonna 1664. Uudeksi nimeksi tuli New York. Siitä lähtien on kaupunkiin valunut ihmisiä joka puolelta maailmasta. Nykyään asukkaita Manhattanilla on 1,6 miljoonaa,  vaikka saaren pituus on vain reilut 21 km ja leveys parhaimmillaankin vajaat 4 km.

Manhattanin saarella sijaitsevat korkeat pilvenpiirtäjät, monet nähtävyydet, keskuspuisto ja muut tunnetut kohteet. Manhattanilla on keskuspuiston lisäksi myös pienempiä puistoja ja etenkin rannat ovat suosittuja ulkoilualueita.

Manhattanin metro liikennöi ympäri vuorokauden. Metro- ja paikallisjunalinjat ovat nopein tapa liikkua Manhattanin eri osien välillä ja sen ulkopuolellekin. Kuuluisat New Yorkin keltaiset taksit ovat kohtuullisen edullinen tapa matkustaa ovelta ovelle.

Manhattanin kulttuuri- ja viihde-elämä on erittäin monipuolista ja vilkasta. Maailman viihde-elämän huippunimet esiintyvät New Yorkissa. Monien elokuvien maailmanensi-ilta järjestetään myös Manhattanilla. Ravintolatarjonnan suhteen edes mielikuvitus ei aseta rajoja. On helpompi ajatella, mitä New Yorkissa ei tapahdu tai mitä siellä ei voi kokea.

 

 

 

 

 

Manhattanilta löytyy kaksi valtavan suurta tavarataloa: Macy's on yhdysvaltalainen tavarataloketju, joka aloitti Massachusettsin Haverhillissa vuonna 1851. Sen tavaratalo Herald Squarella on Etelä-Koreassa sijaitsevan Shinsegae Centum Cityn jälkeen maailman toiseksi suurin 200 000 m² myyntipinta-alallaan. Mitä sieltä ei löydy, sitä ei tarvita!

Bloomingdale’s on kalliimpi ja ylellisempi kuin Macy´s. Erityisesti 5th Avenue on tunnettu ostoskatuna ja Madison Avenue tunnetaan muotikatuna.  Century 21:ssa myydään halpahallimeiningillä merkkivaatteita.

Manhattanin saaren eteläosa on täynnään rahoituslaitoksia ja siellä sijaitsevat New Yorkin pörssi, financial district ja sijaitsi aikanaan World Trade Centerin rakennuskompleksi kaksoistorneineen, nykyään 1 WTC –torni ja 9/11 muistomerkki.

Myös vanha intiaanipolku Wickquasgeck, nykyinen Broadway, alkaa saaren eteläkärjestä. Broadway kulkee Manhattanin läpi, kauas saaren pohjoispuolelle asti. Se ei kunnioita kaupungin ruutukaavaa.

South Street Seaport on merihenkinen alue, jossa on vanhan sataman laitureita, rakennuksia vuosisadan vaihteesta ja mm. Titanicin muistomerkki. Alue toimi ennen New Yorkin kalastussatamana. Täältä löytyy Downtown Manhattanin vanhimmat rakennukset, mm. ryhmä historiallisia liiketaloja 1800-luvun lopulta. Restauroidut alkuperäisasussaan olevat liiketalot, joissa nyt toimii kauppoja ja ravintoloita, South Street Seaport- museo (1967), entisöidyt purjelaivat, mm. museolaiva nelimasto-barkki  Peking (1975), joka kuului kuuluissan Flying P-Linereihin, löytyvät täältä. Pier 17 toimii kauppakeskuksena ja turistikohteena. Seaportissa pidetään vuosittain Seaport Music Festival ja ala-Manhattanin The River To River Festival.

Tämän alueen pohjoisreunalla on Brooklynin puolelle vievä silta, vuonna 1883 valmistunut komea Brooklyn Bridge, joka on yksi Yhdysvaltain vanhimmista riippusilloista. Arkkitehtuurin uusgoottilaista tyylisuuntaa edustava sillan kokonaispituus on 1 825 m ja pisin jänneväli on 486,3 m.

Etelässä on suosittu ulkoilualue ja yksi New York vanhimmista puistoista Battery Park, josta on lauttayhteydet mm. Staten Islandille. Matka on ilmainen ja lautalta näkee Manhattanin aivan uudesta perspektiivistä. Puistosta löytyy 9/11-muistomerkki ´The Sphere´ (2002) sekä

Clintonin linna (Castle Clinton), joka nykyään toimii museona alkuperäisasussaan. Vuonna 1811 rakennetussa linnassa on 4000 m² ja se toimi New York Cityn ja strategisesti tärkeän vesiväylän puolustuslinnakkeena ja oli padolla yhdistetty Battery-puistoon. Lisäksi puistossa on Netherlands Memorial, East Coast War Memorial sekä John Ericssonin, Giovanni da Verrazanon, runoilija Emma Lazaruksen ja ensimmäisten juutalaissiirtolaisten muistomerkit.  Puiston nimi juontaa juurensa hollantilaisten puolustusasemasta, joka rakennettiin silloisen Uusi-Amsterdamin sataman puolustamiseen.

Myös  Liberty Island-lautat lähtevät täältä. Saari on kuuluisa  Vapaudenpatsastaan (Lady Liberty).  Vuonna 1886 paljastettu 93 m vapauden symboli on lahja ranskalaisilta Yhdysvaltain kansalle.

Ellis Island puolestaan toimi vuosina 1892 -1954 maahanmuuttokeskuksena, jonka kautta lähes 17 miljoonaa siirtolaista saapui maailmalta Yhdysvaltoihin.

Trinity Church (Pyhän Kolminaisuuden kirkko) on kuuluisimpia New Yorkin kirkkoja ja se sijaitsee lähellä 1 WTC:tä. Nykyinen kirkko valmistui vuonna 1846 uus-goottilaiseen tyyliin. Kirkon torni nousee 86 metrin korkeuteen. Paikalla sijaitsi jo aikaisemmin kaksikin kirkkoa, joista vuoden 1698 kirkon tuhosi tulipalo ja vuoden 1790 kirkko sortui lumimassojen alle. Naapurista löytyy vanha hautausmaa, jossa  on haudattuna Yhdysvaltojen perustajajäseniä (esim. Alexander Hamilton, William Bradford, Robert Fulton, Albert Gallatin ja John Jacob Astor).

One World Trade Center (1 WTC) on 541 m korkea (jalkoina 1776  sama kuin Yhdysvaltain itsenäistymisvuosi) pilvenpiirtäjä, joka on rakennettu ground zerolle, jossa syyskuun 11. päivänä 2001 terrori-iskuissa tuhoutui alkuperäinen World Trade Center. Torniin on myös suunniteltu muun muassa ravintola, näköalaparveke (One World Observatory 406 m:n korkeudessa) sekä 69 m korkea televisio- ja radiomasto. Jo tornin hissi on nähtävyys nopeudellaan 23 km/h:ssa!

9/11 Memorial & Museum:n alueella sijaitsee laaja puistoalue, museorakennus ja kaksi suihkulähdettä paikoilla, joilla kaksoistornit sijaitsivat. Museon seitsemässä maanalaisessa kerroksessa näytetään lähes 3000 ihmisen jäännökset, jotka menehtyivät 11. syyskuun 2001 terrori-iskuissa. Muistomerkin tarkoituksena on kunnioittaa iskuissa kuolleita ihmisiä ja niitä, jotka ottivat osaa pelastustöihin.

Federal Hall oli ensimmäinen hallintorakennus Yhdysvalloissa. Alunperin se rakennettiin vuonna 1700 New Yorkin raatihuoneeksi. Vaikka kongressi isännöi sitä vain vuoden, täällä tapahtui tärkeitä Amerikan historian tapahtumia: ensimmäinen George Washingtonin virkavala, Bill of Rights hyväksyminen sekä Luoteisliiton määritteleminen, jossa myöhemmät valtiot Ohio, Indiana, Illinois, Michigan ja Wisconsin vakiinnutettiin osaksi Yhdysvaltoja  ja niissä kiellettiin orjuus alusta pitäen. 1842 New Yorkin kaupunginhallitus hajoitti rakennuksen ja tilalle rakennettiin klassisen tyylin ensimmäinen USAn tullitalo. Vuonna 1939 rakennuksesta tehtiin kansallinen muistomerkki ja nykyään se toimii museona, johon on vapaa pääsy.

New Yorkin kaupungintalossa (New York City Hall) sijaitsee kaupunginvaltuusto ja pormestarin toimisto. Se on Yhdysvaltain vanhin kaupungintalo (rakennettu 1803-12 ranskalaisen renaissancen ja georgiaanisen arkkitehtuurin sekoituksena), jossa yhä edelleen toimii sen alkuperäiset hallinnolliset elimet. Vuosina 1954-56  julkisivut uudelleenverhoiltiin Alabaman kalkkikivellä. City Hall on vain 3 kadunkulmaa WTC1:stä.

Kaupunginpuiston alta löytyy 1945 lakkautettu metroasema City Hall Station, joka lukeutuu New Yorkin metron kauneimpiin asemiin.

African Burial Ground on ainut New Yorkin suojattu arkeologinen kaivauskohde ja muistomerkki. 1991 talon rakennus kaivauksissa löydettiin vanha hautausmaa, jonne vuosina 1626-1794 haudattiin n. 15.000 afroamerikkaista newyorkilaista. 

 

Manhattanin kaakkoisosassa mm. kiinalais- ja italialaiskorttelit: Chinatown ja Little Italy. Chinatownissa ruoka ja ostokset ovat edullisia, eksoottiset tuoksut leijailevat ilmassa ja kiinan kieltä puhutaan enemmän kuin englantia. Alueella on asunut yli 150 vuoden ajan Aasiasta muuttaneita siirtolaisia. Alueella on runsaasti pieniä ravintoloita, baareja ja kauppoja. SoHo ja TriBeCa ovat taiteilijoiden, gallerioiden ja kahviloiden valtaamaa entistä teollisuusaluetta. Rakennusten valurauta-arkkitehtuuri on kuuluisaa.  Greenwich Village on omaleimainen ja boheemi alue. Greenwich Villagen status on vuosien saatossa noussut ja siellä on nykyisin trendikkäitä putikkeja, kahviloita ja ravintoloita. East Villagessa on vilkas vaihtoehtoinen musiikki- ja teatterielämä.

Washington Square on vilkas aukio Greenwich Villagessa, jonka  pohjoisreunalla on mahtava marmorista vuonna 1892 valmistettu riemukaari - 5th Avenuen portti. Täältä pohjoiseen kaupunki on liki ruutukaavan mukaan rakennettu jakaantuen läntisiin ja itäisiin katuihin. Yhtä puiston kulmaa hallitsee Hangsman´s Elm (jalava), joka on 33,52 m korkea ja läpimitaltaan 1,42 m. Sen iäksi arvioidaan 336 vuotta (2015); mikä tekee siitä Manhattanin vanhimman kuuluisimman puun.

Vanhojen seinien sisällä historiallisessa entisessä Oreo-keksin tehdas-rakennuksessa toimii vuodesta 1890 Chelsea Market, joka on unelma niille, jotka rakastavat amerikkalaista ruokaa. Nykyään rakennuksessa on  kahviloita, ravintoloita, leipomoita, viinikauppa ja useita herkkukauppoja. Kiertelevät vierailijat voivat tutustua vanhoihin graniitti-patsaisiin, katsella leipureita työssään tai vain rentoutua viihtyisässä ympäristössä.

High Line on 2,33 km:n pituinen käytöstä poistettu ylhäällä kulkeva entinen junarata, jota käytti vain tavaraliikenne lähellä Chelsea Marketia. Vuosina 2006-14 se uudelleenrakennettiin puistoksi High Line Park. Vuodesta 1932 High Line oli n. 21 km pitkä ja kulki 10th Avenueta pitkin aiheuttaen liian monia onnettomuuksia jalankulkijoiden ja autojen kanssa. Siitä 10th Avenue on saanut surullisen "lempinimensä"-  kuoleman avenue (death avenue).

Flatiron Building on vuonna 1902 valmistunut rakennus, jonka osin kalkkikivinen, osin lasitetusta terrakotasta valmistettu julkisivu on erotettu kolmeen eri osaan vaakasuorasti, kuten klassinen kreikkalainen pylväs. Kapenevalle, kolmionmalliselle tontille rakennettu rakennus sai muotonsa vuoksi lempinimen "Silitysrauta-talo" (Flatiron building).

Empire State Building on 1931 valmistunut 381 m korkuinen (maston kanssa 449 m) 102-kerroksinen Art Deco -tyylinen pilvenpiirtäjä ja on suosittu turistikohde. Näköalatasanne 86. kerroksessa tarjoaa  upeat näköalat ympäri Manhattania. Sen huipulle on asennettu moniväri-valojärjestelmä, joka käynnistetään vuoden juhlapäivien kunniaksi.

 

Madison Square Garden on kuuluisa urheilutilaisuuksien (esim. nyrkkeilyä, koripalloa ja jääkiekkoa) ja konserttien järjestämispaikka – se on ns. Manhattanin monitoimihalli. Sinne mahtuu kerralla 18.000-20.000 katsojaa. Hallilla on oma televisiokanavansa. Nykyinen – jo neljäs – halli rakennettiin 1963 vanhan Pennsylvanian aseman raiteille.

 

Hotelli Pennsylvania Madison Square Gardein vastapäätä avattiin 25. tammikuuta 1919 ja oli silloin maailman suurin hotelli. Siellä on 2200 huonetta (en-suite).

Bryan Park-puiston historia on mielenkiintoinen. Puiston paikalla sijaitsi 1840-luvun alussa rakennettu massiivinen tekoallas Croton Distributing Reservoir,  jonka muurit olivat 7,5 m paksut ja 15 m korkeat. Maailmannäyttelyyn 1853 vesialtaan viereen rakennettiin suuri lasipalatsi Crystal Palace sekä näkötorni Latting Observatory, joka paloi vuonna 1854 ja palatsi tuhoutui tulipalossa neljä vuotta myöhemmin. Niiden paikalle rakennettiin puisto, joka vuonna 1884 nimettiin yhdysvaltalaisen runoilijan William Cullen Bryantin mukaan. 1900-luvun alussa tekoallas purettiin ja sen paikalle rakennettiin nykyinen kirjasto.

Muutaman korttelin päässä sijaitsee Rockefeller Center -rakennusryhmä, johon kuuluu mm. Radio City Music Hall, joka toimii erilaisten konserttien, elokuvanäytöksien  sekä erikoistapahtumien näyttämönä sekä NBC-studiot. Nykyään Radio City Music Hall on maailman suurin elokuvateatteri 5 910 istumapaikallaan. Se toimii yleensä sekä Emmy-palkintojen että Tony-palkintojen seremoniapaikkana. Siellä järjestetään myös usein MTV Video Music Awardsit, sekä lähes aina Grammy -gaala. Talvella Rockefeller Plazan alataso jäädytetään luistinradaksi, jonne mahtuu 150 luistelijaa. Joulukuussa radan viereen pystytetään vielä New Yorkin perinteinen joulukuusi.

Pyhän Patrickin tuomiokirkko (St. Patrick's Cathedral) on uusgoottista arkkitehtuuria edustava roomalaiskatolinen katedraali, joka sijaitsee vastapäätä Rockefeller Centeriä. Se vihittiin käyttöön 1879. Siihen lisättiin mm. Lady-kappeli 1901. Julkisivun valkoinen marmori on New Yorkista ja Massachusettsista. Pituutta kirkolla on 123 m, leveyttä 53 m ja tornin korkeus on 101 m. Sinne mahtuu kerralla 2.400 vierailijaa. Katedraalin Pietá on kolme kertaa suurempi kuin Vatikaanin Michelangelon Pietá.

Theater district on ravintoloiden ja teatterien aluetta. Yhdessä maailman tunnetuimmista risteyksistä 7th Avenue ja Broadway leikkaavat toisensa Times Squarellä. Broadwayn musikaali on upea elämys, joka kuuluu ehdottomasti ohjelmaan New Yorkissa. Times Square Ticker on valtava liikkuva tekstimainos rakennuksen seinässä. Uuden vuoden juhlintaan aukiolle kerääntyy miljoona ihmistä jo iltapäivän kuluessa katsomaan palloa, joka laskeutuu aukiolle vuoden viimeisen 60 sekunnin aikana, sekä nauttimaan bändien live-musiikista.

42nd Street on yksi Manhattanin kuuluisimmista kaduista  ja sieltä löytyvät kuuluisat teatterit, mm. peruskorjattu  New Victory Theatre, Theater der Playwrights Horizons sekä New Amsterdam Theatre. Katu kulkee Hudson-joelta East-joelle n. 3,5 km:n matkan. Times Square rajoittuu etelässä 42nd Streetin ja Broadwayn leikkauskohdassa. Täältä löytyy myös kaupungin pää-bussiasema (Port Authority Bus Terminal) sekä päärautatieasema (Grand Central Terminal). Kadun itäosassa sijaitsee Chrysler Building.

366 m korkea Bank of America Tower on New Yorkin toiseksi korkein rakennus Times Squaresin lähellä. Se valmistui vuonna 2009 ja on futuristinen ja ympäristöystävällinen.

Chrysler Building (rakennettu 1930) on yksi kaupungin tunnetuimmista rakennuksista ja on New Yorkin kolmanneksi korkein 319 metrillä ja 77 kerroksella. Vaikka rakennus suunniteltiin Chrysler-firmalle, se ei koskaan investoinut senttiäkään siihen, eikä omistanut sitä ikinä. Walter P. Chrysler investoi rakennukseen yksityis-omaisuuttaan perintönä lapsilleen.

 

Grand Centeral Terminal on arkkitehtuurillisesti hieno uusbarokkia edustava vilkas rautatieasema. Lisäksi terminaalissa on useita hienoja veistoksia sekä patsaita. Sisäkatossa on sähkölampuista tehdyt 59 tähdistöä, jotka esittävät linnunradan eläinkuvioita väärin päin.

 

Port Authority Bus Terminal on maailman liikennöidyin bussiasema, jonka kautta kulkee päivittäin 200.000 matkustajaa, 7.200 bussia ja siellä on 223 laituria.

Yhdistyneet kansakunnat (United Nations Headquartiers) pitää päämajaansa kaupungin itäisellä rannalla vuodesta 1950. Seitsemän hehtaarin tontti ei ole USA:n maaperää, vaan oma kansainvälinen vyöhykkeensä.

Andrew Carnegien vuonna 1890 rakennuttama konserttitalo - Carnegie Hall  - on yksi merkittävimmistä Yhdysvalloissa. Se ei ole ainoastaan kaunis italialaistyylinen renaissance-rakennus, vaan sen akustiikka on huipputasoa. Konserttitalon pääsalissa, Isaac Stern Auditoriumissa, on tilaa 2804 henkilölle viidessä eri tasossa.

Central Park on 3,4 neliökilometrin kokoinen suorakulmainen vihreä keidas ja ulkoilualue keskellä Manhattania. Puisto avattiin vuonna 1859. Puistossa on metsää, pieniä järviä, polkuja, lasten leikkikenttiä, erilaisia pelikenttiä, nurmia ja eläintarha. Central Park Zoo perustettiin 1864 ja on siten toiseksi vanhin eläintarha USAssa. Sieltä löytyy sekä troppisen alueen että napapiirin eläimistöä. Turtle Pondin ampihiteatteri - Delacorte Theater – esittää ilmaisia Shakespearen näytelmiä kesäkuukausina fantastisessa Belvederen linnan kulisseissa.

Central Parkin vieressä West 72nd Streetin kohdalla on The Dakota Building, jonka edessä John Lennon murhattiin vuonna 1980 ja missä hänen leskensä Yoko Ono yhä asuu.

Rakennuksen edessä on John Lennonin muistoksi nimetty puutarha, Strawberry Fields, joka sisältää kasvin jokaisesta maailman maasta. Rakennus rakennettiin 1880-84 ranskalaiseen renaissance-tyyliin. Idea monesta luksus-asunnosta samassa rakennuksessa oli silloin vallankumouksellinen, sillä kaikki hyvätuloiset perheet asuivat omissa taloissaan ja omilla tonteillaan.

The Plaza on maailmankuulu New Yorkin luksushotelli, alkuperäisesti  800 huoneineen 19 kerroksessa Central Parkin eteläreunalla. Kaupungin maamerkki avattiin vuonna 1907. Sen on kuuluisa ranskalaisesta renessanssi-tyylisestä julkisivustaan ja sisustuksestaan sekä merkittävistä asiakkaistaan. Tällä paikalla sijaitsi jo 1890 Plaza-hotelli, joka purettiin nykyisen rakennuksen tieltä. Osa huoneista muutettiin 2005 150 osakehuoneistoksi.

Lincoln Center on esittävän taiteen keskus. 14 salissa esitetään oopperaa, klassista sinfonia- ja kamarimusiikkia, jazzia, balettia ja teatteria. Se rakennettiin 1960-luvulla purettujen vanhojen kerrostalojen tontille. Salit omaavat erinomaisen akustiikan.

 

5th Avenue tunnetaan 88th Streetistä ylöspäin muutaman korttelin verran nimellä Museomaili. Siellä on mm. spiraalin muotoinen Guggenheim-museo. Se on modernin ja nykytaiteen museo  ja se avattiin vuonna 1939; nykyinen rakennus valmistui vuonna 1959. Siellä on näytillä mm. Cézannen, Kandinskyn, Kleen, Mirón, Picasson, van Goghin, Gauguinin, Manetin, Chagalinl und Pissarron maalauksia.

Muutamia kortteleita museomailin eteläpuolella sijaitsee Metropolitan Museum of Art. Se on Amerikan suurin taidemuseo ja pitää sisällään maailman merkityksellisimpiä taidehistorian kokoelmia. Se avattiin 1872 ja sisältää yli 3 miljoonaa näyttelyesinettä.

The Cloisters on Metropolitanin museon sivurakennus, joka on koottu lähinnä ranskalaisten luostareiden arkkitehtuurifragmenteista ja sisältää osan museon keskiaikaisesta taidekokelmasta.

Maailman johtavin modernin ja nykytaiteen museo Museum of Modern Artin perustettiin vuonna 1929. MoMAaa pidetään maailman toiseksi vanhimpana modernin taiteen museona. Kokoelma käsittää yli 150.000 teosta arkkitehtuuria, suunnittelua, sähköistä mediaa sekä maalauksia, veistoksia, piirrustuksia, valokuvia ja filmejä. Edustettuina ovat mm. Cézanne, Degas, Kandinsky, Picasso, van Gogh, Gauguin,  Mondrian, Kirchner, Matisse, Chagall, Dalí ja Warhol. Lisäksi sieltä löytyy 300.000 teosta käsittävä kirjasto.

Luonnonhistoriallinen museo (American Museum of Natural History ) on yksi maailman suurimmista ja kuuluisimmista luonnontieteellisistä museoista ja siellä voi tutustua ihmisen evoluutioon, dinosauruksiin, intiaaninäyttelyyn, sademetsiin ja moniin muihin mielenkiintoisiin asioihin. Museo sijaitsee puistomaisella alueella Central Parkin kupeessa. Perustamisvuosi oli 1869. Museo käsittää 25 erillistä rakennusta, joissa on 46 pysyvien näyttelyiden näyttelysalia, sekä maineikas kirjasto. Museon kirjasto perustettiin 1880 ja aikojen kuluessa siitä on kehittynyt eräs maailman suurimmista luonnonhistoriallisista kirjastoista. Aluksi museo sai lahjoituksina yksittäisten tutkijoiden keräämiä suuria tieteenalakohtaisia kokoelmia. Nykyisin kirjaston kokoelmat käsittävät yli 450.000 kappaletta. Museon kokoelmissa on yli 32 miljoonaa näytettä. Jokaisen kuukauden ensimmäisenä perjantaina museossa järjestetään klo 18.00 ja 19.30 maksuttomia huipputason live-jazz esityksiä.

The Frick Collection on taidemuseo Museomailin eteläisessä osassa. 1913-14 rakennetussa 1600-luvun tyyliin palatsissa, jonka hän rakennutti vaimolleen Adelainelle, on näytillä pittsburghilaisen miljonääri Henry Clay Frickin  korvaamattoman arvokas taidekokoelma. Kokoelmassa on muun muassa Limogesin emalia, patsaita ja kuuluisien taidemaalareiden teoksia renaissanssista 1900-luvun alkuun. Frickin kuoleman jälkeen rakennus muutettiin museoksi ja käsittää 16 galleriahuonetta ja yli 1100 taideteosta. Alle 10-vuotiailta lapsilta on museoon pääsy kielletty!

Museum of the City of New York on museo, joka kertoo taiteesta ja sen historiasta New Yorkissa sekä sen ihmisistä. Museo sijaitsee Museomailin pohjoispäässä. Se perustettiin vuonna 1923.

Intrepid Sea, Air & Space Museum sijaitsee Hudson-joen länsirannalla. Museo esittelee entisen lentotukialuksen USS Intrepidin, joka muutettiin museolaivaksi sekä muita historiallisia teknisiä näyttelyesineitä Yhdysvaltain ilmailu-, meri- ja avaruusalalta. USS Intrepidiä käytettiin toisen maailmansodan aikana Tyynellämerellä sekä  Vietnamin sodan aikana Etelä-Kiinan merellä. Vuodesta 1986 Intrepid on National Historic Landmarks- listalla. Aluksen lentokannella on esillä  monia lentokoneita sekä avaruusalus Space Shuttle Enterprise.

Dyckman House, nykyinen Dyckman-maatalomuseo on Manhattanin vanhin maalaistalo, muistutuksena New Yorkin maaseutumenneisyydestä. Hollantilainen William Dyckman rakennutti maalaistalon siirtomaa-tyyliin n. 1785.

Rubin Museum of Art on omistettu Himalajan, Intian ja niiden lähialueiden kulttuurin ja taiteen keräämistä ja säilyttämistä varten. Pysyvä kokoelma on keskittynyt erityisesti Tiibetin taiteeseen.

Matematiikka-museo valottaa kuvioita ja rakenteita ympärillämme. Dynaamiset näyttelyt, galleria ja ohjelmat stimuliovat kysymään, herättämään uteliaisuutta ja näyttämään matematiikan ihmeitä. MoMath:ssa  on yli kolmekymmentä interaktiivista näyttelyesinettä, jotka animoivat kaikenikäisiä aktiiviseen osallistumiseen.

New York Cityn vanhin museo - New York Historical Society Museum und Library (1804) on koulutus- ja tutkimuslaitos, jossa esitellään näyttelyitä ja julkisia ohjelmia. Se tutkii historiaa ja sen vaikutusta tämän päivän maailmaan. Yhdistyksen ´isoon kokelmaan´ kuuluu yli 4,5 miljoonaa kuvaa, asiakirjaa, esinettä  ja pienpainatetta Amerikan historista.

Muita mielenkiintoisia museoita Manhattanilla ovat: Children´s Museum of Manhattan, Children´s Museum of the Arts, Jewish Museum, Museum of Jewish Heritage, New York City Fire Museum, Museum of Chinese in America, Hispanic Society of America, American Folk Art Museum, The Morgen Library & Museum, New Museum of Contemporary Art, Skyscraper Museum, The Theatre Museum, Museum of American Gangster und Museum of Sex.

Cathedral Church of Saint John the Divine rakennettiin uusgoottilaiseen tyyliin. 11240 m² lattiapinta-alallaan ja 183,2 m pituudelllaan se on maailman suurin anglikaaninen kirkko ja neljänneksi suurin kristillinen kirkko. Sen holvi kohoaa lähes 71 m korkeuteen. Kirkon rakentaminen alkoi vuonna 1892, mutta on edelleen kesken.

Apollo Theater Harlem on yksi kuuluisimmista afro-amerikkalaisen musiikin esityspaikoista (jazz, soul , blues ja pop ) Yhdysvalloissa. Huippunsa paikka eli 1930 ja -40-luvuilla, kun jazzmusiikin muusikot kuten Duke Ellington, Louis Armstron ja Count Basie esiintyivät täällä. Apollo Theater oli yksi ensimmäisistä asemista Michael Jacksonin uralla (yhdessä perheensä Jackson Fiven kanssa). Vuonna 1983 teatteri sai muistomerkki-statuksen. Nykyään täällä järjestetään säännöllisesti tapahtumia nuorille lahjakkuuksille Showtime at the Apollo sekä joka keskiviikko Apollo Amateur Night. Se on yksi tärkeimmistä Harlemin nähtävyyksistä ja on avoinna vierailijoille historiallisien opastuskierrosten kautta.

Morningside Heights ja Harlem ovat Manhattanin pohjoista osaa ja on pääosin tummaihoisten asuttama kaupunginosa. Nimi tulee alankomaalaisten Nieuw Haarlem -nimisestä siirtokunnasta, joka perustettiin paikalle 1658. Vuoden 1900 jälkeen New Yorkiin muutti paljon afroamerikkalaisia, jotka pakenivat Etelä-Yhdysvaltojen maaseudun rajoituksia. Harlemin kasvaminen ´mustaksi kaupunginosaksi´ oli tämän muuttoliikkeen tahaton seuraus. Mount Morris Park Historic District on alue, jossa koko kadut rakennukset ovat suojelun alla ja ne on remontoitu viime vuosina tai remontoidaan tulevina vuosina. Rakennukset ovat 1800-1900-lukujen vaihteessa rakennettu ja suurelta osin ennallaan nykypäivään saakka.

Harlemin asukkaille uskonnollisuus on tärkeä asia. Malcolm X Boulevardilla sijaitsee monia eri uskontojen kirkkoja. Mount Olivet Baptist Church on vuonna 1907 saksalaisten juutalaisten perustama synakooga nimeltään Temple Israel. Vielä nykyäänkin Daavidin tähti näkyy pylväissä ja lasimaaluksissa. Yksi suurimpia moskeijoita on Malcolm Shabazz Mosque Number 7, sillä viime vuosina muslimien osuus Harlemissa on noussut.

 

Columbia University on vuonna 1754 perustettu yksityinen yliopisto Harlemissa ja siellä on kirjoilla parikymmentä tuhatta opiskelijaa. Oppia hakemassa on ollut lukuisia tunnettuja vaikuttajia.