Sveitsi

Sveitsi, virallisesti Sveitsin valaliitto,  (lat. Confoederatio Helvetica, lyhenne CH) on Keski-Euroopan valtio, joka ei kuulu Euroopan Unioniin. Sveitsi on liittovaltio, joka koostuu 26 kanttoonista. Maa voidaan jakaa maantieteellisesti kolmeen osaan: Alppeihin, Sveitsin Mittellandiin ja Juravuoristoon. Sveitsi jakautuu kolmeen kieli- ja kulttuurialueeseen: saksankieliseen, ranskankieliseen ja italiankieliseen. Näiden lisäksi muutamassa alppilaaksossa puhutaan retoromaanin kieltä. Yhdessä nämä muodostavat sveitsiläisen moniulotteisen kulttuurin. Alpit on Euroopan suurin ja korkein vuoristo.

Cotencherin luolaan, jonne neandertalin ihmiset jättivät kivisiä työkaluja 60 000 vuotta sitten, on tunnetuin esihistoriallinen löytöpaikka. Vuonna 1291, elokuun 1. päivänä, Uri, Schwyz ja Unterwalden -  kolme metsäseutua - solmivat valaliiton ja yhdistivät voimansa taistelussa Habsburg-sukua vastaan. Siksi tätä päivää vietetään Sveitsin kansallispäivänä. Kolmikymmenvuotisen sodan päättäneen Westfalenin rauhan yhteydessä 1648 muut eurooppalaiset valtiot tunnustivat Sveitsin itsenäisyyden keisarikunnasta ja sen suvereniteetin. Nykyinen liittovaltio on vuodelta 1848.

Sveitsin hallintojärjestelmä on ainutlaatuinen maailmassa. Sveitsillä ei ole varsinaista valtionpäämiestä, vaan toimeenpanovaltaa edustaa seitsenjäseninen liittoneuvosto, jonka hallintokeskus sijaitsee Bernin kaupungissa.

Upeiden alppimaisemien ja pienten sympaattisten kaupunkien Sveitsiä pidetään kalliina maana, mutta minibudjettireissaajakin voi löytää maasta edullisia kokemuksia. Ainakin maisemien ihastelu ilmaista. Sveitsi sopiikin loistavasti reissaajalle, joka hakee matkoiltaan mahtavia ulkoilmaelämyksiä.

Sveitsiin mennään kaupunkilomalle, laskettelemaan, patikoimaan ja kiertelemään pikkuruisia vuoristokyliä.

 

 

 

 

 

 

Aktiivilomailijalta ei tekeminen puutu, sillä upeita maisemia ja mahtavia luontokohteita riittää ympäri vuoden.

Sveitsiläinen ruokakulttuuri vaihtelee alueittain, ja jokaisella alueella on omat erikoisuutensa. Ranskankielisellä alueella Ranskan vaikutus näkyy myös lautasella. Alppien eteläpuolella syödään paljon italialaista ruokaa.

Saksankielisen alueen tyypillisimpiä annoksia ovat esimerkiksi fondue, raclette, muut juustoruoat ja röstiperunat.