Ranska

Ranskan väkiluku on noin 66,5 miljoonaa, kun lukuun otetaan mukaan myös merentakaiset alueet. Manner-Ranskaan kuuluu myös Korsikan saari Välimeressä. Euroopan Ranska on  maanosansa kolmanneksi laajin valtio. Ranskassa valtio ja uskonto on erotettu tiukasti toisistaan laïcité-periaatteen mukaisesti.

Suurin osa Manner-Ranskasta on alankoa. Alankoalue ulottuu Belgian ja Saksan rajoilta Bretagneen ja sieltä rannikkoa myöten kaartuen Rhônen suistoalueelle. Rhônen lisäksi Ranskan tärkeimpien jokien, Seinen, Loiren ja Garonnen, suistoalueet sijaitsevat alangolla. Manner-Ranskan keski- ja eteläosissa sijaitsee Keskiylänkö, jonka korkein kohta on 1 885 m korkea Puy de Sancy. Keskiylänköä halkovat useat jokisolat, joista Rhônen laakso on suurimpia, ja se erottaa Keskiylängön Alpeista.

Alpit hallitsevat Kaakkois-Ranskan maisemaa, ja ne muodostavat luonnollisen Italian vastaisen rajan.Ranskan korkein kohta, Mont Blanc (4 810 m), sijaitsee Alpeilla.  Alppien pohjoispuolella on korkeat kalkkikiviset Juravuoret, jotka erottavat Sveitsin ja Ranskan.

Muita vuoristoalueita ovat Pyreneet etelässä Espanjan ja Andorran rajalla ja metsäiset Vogeesit Reinin laakson reunalla.

 

 

 

Perimätiedon mukaan Ranskaan saapui ensimmäiset ihmiset n. 480.000 vuotta sitten. Ranskan luolista (mm. Lascaux) on löytynyt jäänteitä jo ihmiskunnan alkuaikojen kulttuureista. Pyreneiden molemmin puolin asui kivikaudella, n. 30 000 vuotta sitten, metsästäjä-keräilijäkansoja, ja kyläasutusta alkoi syntyä n. 4500 e. Kr. Alueelle asettui 500-luvulta e. Kr. kelttiläisiä kansoja, joita roomalaiset kutsuivat gallialaisiksi.

 

 

 

 

 

Siirtomaa-ajan jäljiltä Ranskaan kuuluu myös Euroopan ulkopuolisia alueita. Merentakaisista alueista Guadeloupe, Martinique, Ranskan Guayana, Réunion ja Mayotte ovat departementteja, ja ne kuuluvat Euroopan unioniin ja käyttävät valuuttanaan euroa.

 

 

Ranskalainen keittiö on ranskalaisen kulttuurin suurimpia saavutuksia (ja kuuluu maailman perintökohteisiin!). Viiniä viljellään lähes koko maassa, ja viinien kokonaistuotannossa Ranska on heti Italian jälkeen toisella sijalla. Kuuluisia ranskalaisia laatuviinejä tuotetaan Bordeaux’ssa, Burgunderissa, Beaujolaisissa,  Loiressa, Alsacessa ja Champagnessa.

 

Ainoastaan Champagnessa valmistettua kuohuviiniä saa nimittää samppanjaksi.

Ranska on kuuluisa monista taiteilijoistaan, kuten impressionistit Claude Monet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir ja Camille Pissarro. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa taiteen keskukseen muuttivat mm. espanjalainen Pablo Picasso. Samaan aikaan Pariisissa maalasivat myös Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin ja Paul Cézanne.

 

 

Pariisin Louvre on maailman suurimpia ja tunnetuimpia taidemuseoita, ja siellä on runsaasti sekä ranskalaista että ulkomaista taidetta Leonardo da Vincin Mona Lisasta Milon Venukseen. Pariisin muita maamerkkejä ovat Eiffel-torni ja Versaillesin palatsi.

Ranska on laaja ja erityisen monipuolinen maa, jossa nähtävyyksiä ja aktiviteetteja tarjotaan eri puolilla maata runsaasti. Ranska on rakastavaisten pakopaikka, maa jossa romanttiset linnat pilkistävät viininviljelmien keskeltä ja jonka rantakohteet ja laskettelurinteet ovat kansainvälisten julkkisten suosiossa.

Pohjois-Ranska tarjoaa herttaisia kaupunkikohteita (Pariisi ja Lille)  ja taistelutantereita (Nord Pas de Calais ja Picardie alueet).

Itä-Ranska on kulttuurien kohtauspaikka (Champagne-Ardennes, Alsace, Bourgogne, Lorraine ja Franche Comte).

Länsi-Ranskasta löytyy linnoja ja laatujuomia (Bretagne, Normandia, Poitou Charentes sekä Loiren laakso).  

Keski-Ranskassa (Limousinin ja Auvergnen alueet)  voit ihailla luonnon monimuotoisuutta ja harrastaa ulkoilmaharrastuksia.

Lounais-Ranskan (Biarritz, viehättävä satamakaupunki Bordeaux ja vaaleanpunaisista rakennuksistaan tunnettu Toulouse, Lascaux ja Les Eyzies) viiniviljelmät  ja vuoristot ovat vierailun arvoisia.

Etelä-Ranskaan houkuttelevat luonnollisesti runsas auringonpaiste, pitkä rantaviiva, majesteettiset Alpit sekä  kiehtovat kaupunkikohteet (Nizza, Ranskan vanhin kaupunki Marseille, elokuvajuhlista tunnettu Cannes ja tietysti Monacon ruhtinaskunta, St Tropez sekä Juan-les-Pins).