Portugali

Portugali on valtio Pyreneiden niemimaalla, Euroopan lounaisosassa Atlantin rannikolla. Se on manner-Euroopan läntisin maa. Manner-Portugalin lisäksi maalla on Atlantilla kaksi saaristoa: Azorit ja Madeira.  Portugalin kulttuuriin, historiaan, kieleen ja väestöjakaumaan ovat jättäneet jälkensä monet menneisyyden kansakunnat.  

Nimi "Portugali" juontaa juurensa roomalaisten alueesta käyttämään nimeen Portus Cale. Se saattaa olla sekoitus latinan ja kreikan kieliä ja tarkoittaa "kaunista satamaa". Portugalin siirtomaaimperiumi oli Euroopan vanhin ja pitkäikäisin. Sen historia alkoi vuonna 1415 Ceutan valloituksesta ja päättyi vuonna 1999 Macaon luovutukseen Kiinalle. 1900-luvulla Salazarin diktatuurin vuosikymmeniä hallitsema Portugali muutettiin demokratiaksi vuoden 1974 neilikkavallankumouksen jälkeen.

Tänä päivänä Portugali näyttäytyy vierailijoille erinomaisen suosittuna ja edullisena matkailumaana, jolla yhtäältä on mielenkiintoinen historia ja toisaalta nähtävissä on voimakkaasti modernisoituva ja kehittyvä valtio. Erityisesti pääkaupunki Lissabon on suosittu matkakohde.