Italia

Italia tarjoaa jokaiselle jotakin: historiaa, herkullista ruokaa, auringonpaistetta ja muotia – juuri sitä, mitä sinä haluat lomaltasi. Italian iätön viehätys piilee nähtävyyksissä, klassisissa maisemissa ja unohtumattomassa tunnelmassa. Italiassa suurten kaupunkien vilinä löytää vastapainonsa idyllisestä maaseudusta. Italian suuri sydän ja vahva temperamentti tarjoavat täydelliset puitteet ikimuistoiselle lomalle. Kiivaan elämänrytmin keskelläkin osataan ottaa ilo irti pienistä asioista.

Kauniiden piazzojen, vilkkaiden katukahviloiden, runsaiden ostosmahdollisuuksien ja monipuolisien herkkuravintoloiden keskellä aistit aukeavat nauttimaan loman joka sekunnista. Kaupunkikuvassa kauneus on läsnä arkkitehtuurin ja historiallisten nähtävyyksien lisäksi myös vaatetuksessa. Italiaa pidetään itseoikeutetusti muodin mekkana, jonka ovat luoneet tunnetut nimet Armanista Gucciin.

Italien saapasmainen muoto tarjoaa 7400 km rannikkoa sekä korkeimmat keski-Euroopan vuoristot. Italian korkein vuori - Mont Blanc de Courmayeur - kohoaa 4.748 m korkeuteen.

Länsirannikolla, suoraan Ranskan Rivieran jatkona, on Italian Riviera, joka ulottuu aina Toskanaan asti. Idän suunnalla, Adrianmeren puolella on niin ikään monia rantakohteita. Yksi tämän puolen suosituimmista lomakohteista on Rimini, joka tarjoaa 15 km hiekkarantaa, vilkkasta yöelämää sekä historiallisen keskustan. Kun rannalla makoilu alkaa kyllästyttää, löytyy Riministä myös suuri vesipuisto.

Milanon keskeisimmistä nähtävyyksistä mainittakoon Euroopan toiseksi suurin katedraali (Duomo),  loistokas Galleria Vittorio Emanuele II:n kauppakäytävä sekä 1700-luvulla rakennettu, maailmankuulu oopperatalo La Scala. Pakollisten nähtävyyksien listaan on viehättävän Milanon tapauksessa laskettava myös muoti. Milanossa järjestettiin kesällä 2015 Expo 2015, johon osallistui 145 maata 53 maapaviljongilla. Näyttelyn mottona toimi "Ruokkia maapalloa ja energiaa elämiseen". Suurin osa näyttelyn materiaaleista kierrätettiin näyttelyn päätyttyä. Vetonaulana toimi 37 m korkea rakennelma puusta ja metallista – Elämän puu.

Kanaalien hallitsema Venetsia on ehdottomasti yksi Italian ja koko maailman romanttisimmista kaupungeista. Adrianmeren rannikolla sijaitseva veden ympäröimä Venetsia on rakennettu yli sadalle saarelle, jotka ovat toisiinsa yhteydessä lukemattomien siltojen välityksellä.

Kaupungin keskus on kuuluisa Pyhän Markuksen tori (Piazza San Marco), jota ympäröivät esimerkiksi suuri kirkko, kellotorni ja Dogenpalatsi. Kaupungin valtaväylä ja pääkanava on leveä Canal Grande, jonka varrella sijaitsee niin rapistuneita loistonmerkkejä kuin upeasti restauroituja palatsejakin. Canal Grandea pitkin seilaamalla kuljetaan esimerkiksi kuuluisan Huokausten sillan alitse.

 

 

 

 

 

Matkailija voi löytää valloittavia kokemuksia myös suurkaupunkien ulkopuolelta. Vaikka Italia ei maantieteellisesti olekaan valtava, ovat sen tarjoamat luontokokemukset vaihtelevia. Fantastisia patikointireittejä löytyy mm. Tirolin alueelta.

Alppien juurella sijaitsevan Gardajärven oleanterin tuoksuinen ympäristö on todella kaunis. Siellä veden ja taivaan sinisyys yhdistyvät oliivilehtojen ja sypressipuiden vihreyteen. Riva del Garda on yksi monista kylpylä- ja rantakohteista. Gardajärvi sijaitsee puolimatkassa Venetsian ja Milanon kaupunkeja, mutta vielä lähempänä sijaitsevat Trenton ja Veronan kaupungit.

Legenda kertoo Romeon & Julian asuneen Veronassa ja siellä on nähtävyytenä Julian parveke ja talo ym. Vanha ampfiteatteri on edelleen käytössä ja siellä järjestetään kesäsin maailmankuulut Veronan oopperajuhlat Giuseppe Verdin kunniaksi. Kokemus, joka nostaa ihokarvat pystyyn!  Kirkot ovat yleensä myös ilmaisia nähtävyyksiä.

Keski-Italiassa sijaitseva Toskanan-maakunta on yksi Italian suosituimmista matkakohteista. Toskanan kukkuloilla sijaitsevat viinitarhat kylpevät kesän auringossa, mutta viinin ja tuoreen leivän lisäksi alue tarjoaa taidetta, maaseutua ja aitoa italialaista kulttuuria.

Pisan kalteva torni on „must“ Italian turistille. Viinistä ja taiteesta kiinnostuneita matkailijoita puoleensa vetävä maakunta on myös erinomainen perhelomakohde autolla matkustaville.

Toskanan alueen eloisa pääkaupunki Firenze tarjoilee italialaisia perinteitä niin museoiden, taidegallerioiden kuin arkkitehtuurinsa puolesta. Muihin maakunnan viehättävimpiin kohteisiin kuuluu Sienna, jonka kapeilla kujilla saa tutustua keskiaikaisen kaupungin henkeen.

Myös Chiantin alue on tunnettu turistikohde viinin ystäville.

 

 

 

 

 

Sisiliassa, Välimeren suurimmalla saarella, maisemaa hallitsee tulivuori Etna (3300 m). Oliivi- ja viiniviljelmien ympäröimät pikkukylät ovat omiaan rauhalliseen lomanviettoon. Kulttuurimatkailijalle Sisilia tarjoaa upeita antiikin raunioita, aurinkoisia rantoja sekä luonnossa viihtyvälle tulivuoria ja vehreitä retkeilyreittejä – myös kokeneelle vaeltajalle. Sisilian kiinnostavin kaupunki on ehdottomasti Palermo. Entinen mafian kotikaupunki on tänä päivänä turvallinen turistikohde ja siellä kannattaa Sisilian-matkallaan vierailla. Lähes miljoonan asukkaan Palermo on kulttuurimatkailjialle varsinainen herkku, sillä sieltä löytyy niin lähihistoriallisia kuin antiikin aikaisia nähtävyyksiä.

Isola dei Conigli (Kanien saari) mainitaan usein maailman kauneimpien rantojen joukossa. Eikä ihme – tämä Italialle kuuluva pieni saari on todellinen helmi!  Lampedusa sijaitsee Sisilian eteläpuolella, lähempänä Afrikkaa kuin Eurooppaa. Saari nousi maailmankuuluisuuteen surullisten pakolaisveneonnettomuuksien seurauksena, kun tuhannet Afrikasta ja Syyriasta lähtöisin olevat ihmiset etsivät parempaa elämää Euroopasta.

Välimeren toiseksi suurin saari, turkoosin meren ympäröimä luonnonkaunis Sardinia, on aktiviteettilomailijan paratiisi. Saari tarjoaa niin retkeilijälle kuin rantalomailijalle mahdollisuuden rakentaa juuri oman näköisensä matka. Luonnon itsensä muovaamat nähtävyydet ovat Sardinian suurin matkailuvaltti. Sisämaan mäkinen maasto houkuttelee niin jalan kuin myös polkupyörälläkin matkaa taittavia patikoijia. Rantalomailijallekkin tämä on oivallinen valinta ja Sardinian meressä kannattaa kokeilla rennon kellumisen lisäksi sukeltamista esimerkiksi tippukiviluolissa.

Pompeji oli roomalainen kaupunki Campaniassa, Etelä-Italiassa. Se hautautui tulivuori Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79. Pompeji on ollut laajojen arkeologisten tutkimusten kohteena vuodesta 1748 lähtien ja on siksi parhaiten tunnettu antiikin maaseutukaupunki.  Suuri osa kaupungista on kuitenkin yhä tutkimatta. Kaivaukset jatkuvat edelleen ja uusia löytöjä tehdään usein. Pompeji on UNESCON maailmanperintökohde.

 

 

 

Amalfi on historiallisesti merkittävä rannikkokaupunki Salernon maakunnassa, Campanian alueella. Itse kaupunki, ja sen molemmin puolin levittäytyvä Amalfin rannikko on UNESCON maailmanperintökohde. Amalfin tuomikirkko on alunperin 900-luvulta. 1200-luvun muutosten jälkeen se sai nykyisen mosaiikkijulkisivunsa 1700-luvulla. Kirkon kryptassa säilytetään Amalfin pyhimyksen, apostoli Andeaksen, jäännöksiä. Amalfi on kuuluisa upeiden maisemiensa lisäksi limoncello-sitruunaliköörin valmistuspaikkana.

Amalfin rannikko (Costiera Amalfitana) on suosittu turistien patikointireitti, jossa kuljetaan muutaman kymmenen kilometrin matka rannikkoa pitkin monien kylien ja näyttävien maisemien kautta.

Italian keittiö on yksi maailman kuuluisimpia. Italialaiseen ruokaan yhdistetään erityisesti pasta, jota käytetään monina erilaisina variaatioina. Tuoreen tai kuivatun pastan lisäksi muun muassa tomaatti, oliivi(öljy), yrtit ja kala ovat usein käytettyjä raaka-aineita alueelliset vaihtelevuudet huomioonottaen.

Mainitsemisen arvoisia ovat myös jälkiruoat, kahvit ja alkoholipitoiset juomat, erityisesti viinit Sisiliasta tai Apuliasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaikki tiet vievät Rooman - "ikuisena kaupunkina" tunnettu Rooma on paitsi Italian pääkaupunki, myös sen suurin väestökeskittymä ja turistikohde. Yhdessä Vatikaanivaltion kanssa alue vetää tuhansia turisteja päivittäin.