Englanti

Iso-Britannian osat ovat Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti. Englanti on asukasluvultaan reilusti suurin ja käsittää pinta-alaltaankin puolet koko Iso-Britanniasta. Maan eri alueet ovat jakautuneet selkeästi ja jokaisella on oma lippunsa sekä vahva identiteetti, vaikka kyseessä on yksi valtio.

Englanti yhtenäisenä maana muovautui 600-luvun ja 800-luvun välisenä aikana anglien, saksien ja juuttien kuningaskuntien vähittäisen yhdistymisen myötä. Englannin historian katsotaan alkavan vasta vuoden 1066 Wilhelm Valloittajan valtaannoususta. Maailman mahtavimman monarkian sekä muinaisten kelttien ja roomalaisten jäänteet Englannissa luo täydelliset puitteet myös historialliselle lomamatkalle.

Kulttuurimatkaajalle Englanti on yksi Euroopan antoisimpia kohteita, tarjolla on  maalaiselämää, kulttuuria tai suuren maailman luksuspuitteita shoppailulle. Englannista löydät kaiken etsimäsi.

Kaupunkilomia rakastava, shoppailija ja kulinaristi matkustaa Lontooseen, sillä kaupunki on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia ravintoloita ja pikkuputiikkeja.

Rauhaa rakastava taas voi suunnata esimerkiksi Skotlannin nummille ja rantalöhöilyä kaipaava rantakaupunkeihin, vaikkapa Bournemouthiin tai Brightoniin. Englanti on täynnä nähtävää: idyllisiä maalaiskaupunkeja, ritarilegendoja ja mahtavia linnoja sekä ikiaikaisia ihmeitä sivistyksen alkuhämäristä.

Kuningatar Viktoria oli maailmanhistorian mahtavin nainen, Britti-imperiumin hallitsija ja hänen hallituskaudestaan puhutaan viktoriaanisesta ajasta. Jos kuningatar Viktorian traaginen ja enigmaattinen elämä kiinnostaa, kannattaa käydä Hampshiren edustalla sijaitsevalla Wightsaarella (Isle of Wight) kuningattaren kesäasunnossa Osborne Housessa, jossa Viktoria vietti elämänsä onnelliset hetket syvästi rakastamansa prinssi Albertin kanssa. Albertin kuoltua (42 vuotiaana) 1865 kuningatar jätti kaiken siihen kuntoon, millainen talo oli ollut Albertin eläessä. On kuin Osborne Housessa aika olisi pysähtynyt: kartanossa pääsee kurkistamaan suoraan maailman historian mahtavimman naisen arkeen.

Englannin etelärannikolla, 100 kilometriä Lontoosta sijaitseva Portsmouth on kohde merenkulun historiasta ja etenkin meritaisteluista kiinnostuneille. Portsmouthissa esillä oleviin museolaivoihin kuuluu legendaarinen sotalaiva HMS Victory, jonka kannella Englannin kenties suurin sotasankari Horatio Nelson kuoli johtaessaan joukkonsa voittoon Trafalgarin taistelussa.

Stonehenge on käsite ja  kiehtoo mieltä arvoituksellisuudellaan. Ikiaikojan sitten rakennetun kivikehän tarkoitusta ja alkuperää tiedemiehet eivät ole vieläkään osanneet vedenpitävästi selvittää. Mitä enemmän Stonehengeä tutkitaan, sen mielenkiintoisempia salaisuuksia se paljastaa.

Stonehengen visiitillä kannattaa poiketa Salisburyn katedraalissa, jonka kirkontorni on Englannin korkein (123 metriä). 1200-luvulla rakennetussa katedraalissa on nähtävänä Englannin parhaiten säilynyt Magna Carta -dokumentti vuodelta 1215 (maailman ensimmäinen lakiteksti, jolla rajoitettiin kuninkaan valtaa) sekä maailman vanhin yhä toimiva kello vuodelta 1386.

Graalin maljaa voi etsiä Glastonburystä, jonka luostarissa väitetään sijaitsevan myös legendaarisen kuningas Arthurin hauta.

Kylpylöitä on ollut kaupungissa siitä asti kun antiikin roomalaiset löysivät alueelta kuumat lähteet. Tunnetuin Englannin kylpyläkaupunki on Bath, mutta kylpylöitäänkin paremmin kaupunki tunnetaan upeasta, 1700-luvun Yrjöjen aikakauden arkkitehtuurista.

Canterburyn komeasta, 1100- ja 1200-luvun lasimaalauksin koristellusta tuomiokirkosta johdetaan Englannin anglikaanista kirkkoa. Canterburyn tuomiokirkolta lähtee myös yksi Euroopan merkittävimmistä pyhiinvaellusreiteistä.

Doverin kalliot nousevat pystysuoraan merestä korkeimmillaan sadan metrin korkeuteen ja tällä kohtaa Englannin kanaali on kapeimmillaan.

Maailman kuuluisimpiin kuuluvat yliopistokaupungit Oxford ja Cambridge sijaitsevat molemmat noin 55 kilometrin päässä Lontoosta. Suurin ero on se, että Oxfordissa yliopistorakennukset ovat ympäri kaupunkia, kun Cambridge on yhtenäinen kampus. Molemmat ovat kauniita ja tunnelmallisia kohteita, mutta Cambridgella on yhtenäisempi ilme.

Oxfordin läheltä löytyy yksi Englannin esihistoriallisista ihmeistä, Uffingtonin valkoinen hevonen. Hevosta esittävä, 110 metriä pitkä kuva on tehty White Horse Hillin kukkulaan kaivertamalla uria, jotka on täytetty valkealla liitukivisoralla. Korkeimmillaan 261 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavan White Horse Hillin huipulla vähän matkan päässä hevosesta sijaitsee rautakautinen Uffington Castlen mäkilinna, josta on säilynyt kaksi linnan aluetta kiertävää sisäkkäistä maavallia ja niiden välinen vallihauta. Lähettyvillä on myös Winston Churchillin lapsuudenkoti, massiivinen Blenheimin palatsi. Sisälle palatsiin ei pääse, mutta puutarhat ovat avoinna yleisölle ja niissä pääsee tutustumaan maailman suurimpaan puutarha-labyrinttiin.

Englannin kuuluisin kirjallinen kohde on William Shakespearen kotikaupunki Stratford-Upon-Avon, jossa voi käydä ihailemassa ja ihmettelemässä kirjailijan synnyinkotia ja tämän vaimon, kirjailijaa kahdeksan vuotta vanhemman Anne Hathaway’n kotitaloa. Straford-Upon-Avon sijaitsee vain 35 kilometrin päässä Birminghamista, Englannin toiseksi suurimmasta kaupungista, jossa puolestaan J.R.R. Tolkien vietti nuoruutensa. Birminghamista löytyy Tolkienin talon lisäksi (ei avoinna yleisölle) monta paikkaa, jotka innoittivat Tolkienia tarinoissaan, kuten kaksi lähekkäin sijaitsevaa tornia, jotka inspiroivat Taru sormusten herran keskimmäistä osaa.

Pohjois-Englanti on aina ollut rajamaata, milloin Rooman valtakunnan ja barbaarien sekä Englannin ja Skotlannin välillä. Historiasta muistuttavat linnoitukset. Järvimäisen vallihaudan ympäröimä linna - Leeds Castle -  on yksi Englannin kauneimmista. Kummallisuutena on kaulapantamuseo, joka esittelee koirien kaulapantoja 400 vuoden ajalta.

Yorkin kaunista kaupunkia ympäröivät liki viisi kilometriä pitkät keskiaikaiset muurit, joita pitkin kävely on aikamoinen elämys. Yorkin katedraali on englannin suurin keskiaikainen kirkko.

Roomalaiset rakensivat Englannin pohjoisosiin oman "Kiinan muurinsa"- Hadrianuksen muurin, jonka eteläpuolelle jäi roomalaisten valloittama Englanti, pohjoispuolelle barbaarien maat.

 

Diggerland Durhamissa on puolestaan yksi maailman erikoisimmista huvipuistoista.  Siellä lapset ja aikuiset pääsevät ajamaan kaivinkoneita, traktoreita ja muita tosimiesten vempeleitä.

 

Komea, keskiaikainen linna - Alnwick Castle - on esiintynyt Harry Potterien lisäksi kymmenissä muissa elokuvissa, kuten Ridley Scottin ohjaamassa Robin Hoodissa.

Edingburgh sijaitsee Skotlannin itärannikolla ja on merkittävä historiallinen ja kulttuurillinen kohde. Skotlannin pääkaupunkina Edingburg on ollut vuodesta 1437 asti ja se on maan toiseksi suurin kaupunki. Edingburgh liitettiin UNESCON maailmanperintöluetteloon vuonna 1995.

Suosittuja nähtävyyksiä ovat ainakin Edingburghin linna, Holyroodhousen palatsi, Calton Hill, National Gallery of Scotland ja National Museum of Scotland. Todellisuudessa kaupunki on nähtävyys jo itsestään.