Gardajärvi nähtävyydet

Gardajärvi on Italian suurin järvi ja sen rannoilla sijaitsee lukuisia mukavia pikkukaupunkeja ja hiemankin pidemmän loman aikana kannattaa matkaan sisällyttää tutustuminen useampaankin kaupunkiin. Seuraavassa lyhyesti Gardajärven mielenkiintoisimmat kaupungit.

 

Desenzano del Garda

Desenzano on suurin Gardajärven kaupungeista. Järven etelärannalla sijaitsevassa kaupungissa on n. 27 000 asukasta ja tarjoaa myös järven etelärannan parhaat shoppailu- ja biletysmahdollisuudet. Kaupungin ympäristöstä löytyy useita mukavia rantoja.

Peschiera del Garda

Mincio-joen suulle rakennettu Peschiera on n. 8500 asukkaan kaupunki Gardajärven etelärannalla. Matkailijoita houkuttelevat sen upeiden järvimaisemien lisäksi sen historialliset nähtävyydet. Kaupungin suojaksi 1500-luvulla rakennetut linnoitukset, San Martino -kirkko sekä Rooman valtakunnan aikaiset rauniot ovat Peschieran merkittävimpiä nähtävyyksiä. Peschieran satama on yksi Gardajärven suurimmista ja kaupungista onkin hyvät laivayhteydet muihin Gardajärven kaupunkeihin.

Sirmione

Desenzanon ja Peschieran välissä sijaitseva Sirmione on komeasta Scaligerin linnastaan (Castello Scaligero, 1259) ja Rooman valtakunnan aikaisista raunioistaan tunnettu n. 7000 asukkaan kaupunki.

Roomalaisen huvilan rauniot Catulluksen luola (Grotte di Catullo), joka kattaa  2 hehtaarin alueen ja on tärkein arkeologinen kohde Pohjois-Italiassa. Historiallisesti merkittävä kaupunki on rakennettu pitkälle Gardajärveen ulottuvan niemen kärkeen.

Bardolino

Bardolinossa – Gardajärven itärannalla - lomaa viettävät luonnon ja liikunnan ystävät. Oliivilehdoissa ja viiniviljelmien välissä kulkevat parhaat maastopyöräilyreitit. Raikkaassa vuoristoilmassa on mukavaa liikkua keskikesälläkin. Gardajärven tuulet ovat tehneet Bardolinosta ja lähiseudusta myös suositun purjelautailu- ja leijasurffauskohteen. Bardolinosta on hyvät kulkuyhteydet lähikyliin ja -kaupunkeihin. Alueen omaan viinintuotantoon voi tutustua paikallisessa viinimuseossa. Ympäröiviltä viinitiloilta (yli 40 alueella Bardolinosta Gardaan) ovat peräisin Bardolinon omat puna- ja roseviinit. 

 

 

 

 

Garda

Gardajärven itärannalla sijaitseva Garda niminen kaupunki on n. 4000 asukkaan pikkukaupunki, jonka perusteella Gardajärvi on nimensä saanut. Keskiaikaisen asemakaavansa säilyttänyt kaupunki sopii täydellisesti rentouttavan loman viettämiseen. Kävelyretket historiallisessa keskustassa, rantapromenadi ja rantaelämän viettäminen upeissa maisemissa ovat Gardan parasta antia lomalaiselle.

Malcesine

Malcesine tarjoaa kapeita mukulakivikujia ja aukioita, keskiaikaisen vanhan kaupungin,

Castello Scaligero-linnan (ensimmäinen linna rakennus on vuodelta 568) sekä Palazzo dei Capitanin, joka rakennettiin 1200-luvun lopulla kunnan kuvernöörin asunnoksi. Nykyisen venetsialaisen goottityylisen julkisivunsa rakennus sai 1400-luvulla.

 

 

 

 

 

 

Köysirata Malcesinesta Monte Baldo-vuorelle 1760 m:n korkeuteen on ainutlaatuinen maailmassa, sillä vaunu pyörii itsensä ympäri ja matkustajat voivat nauttia panoraamanäkymistä.

Ferrara di Monte Baldo 

Spiazzi on 900 metriä merenpinnan yläpuolella, kätkeytyneenä Alppien maisemissa Mount Baldon itäpuolella rauhallisten luonnonkauniiden vuoristokylien, niittyjen ja laitumien takana. Spiazzissa löydät suoraan kallioon rakennetun kuuluisan basilikan Madonna della Corona, joka on suosittu pyhiinvaeltajien kohde ympäri vuoden. Vuoriketjun kasvillisuus on kuuluisa harvinaisuudestaan.

 

 

 

 

Riva del Garda

Järven pohjoisrannalla sijaitseva Riva on alueen korkeimpien vuorien ympäröimä n. 15.000 asukkaan kaupunki ja Gardajärven pohjoispään suosituin matkakohde. Viehättävä kaupunki tarjoaa rantaelämän viettämisen lisäksi oivat puitteet retkeilyyn, kiipeilyyn ja trekkingpyöräilyyn läheisille vuorille.

Rivassa ja sen ympäristössä sijaitsee myös upeita linnoja (mm. vesilinna) ja kirkkoja, jotka ovat tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä.

Kaupungin tuntomerkki on 34 m:n kellotorni Torre Apponale 1200-luvulta. Varonen vesiputous tarjoaa luonnanystäville näyttävän luonnonilmiön, kun vesi syöksyy kallion raosta 100 m alaspäin. Rivasta pääsee kätevästi vesibussilla mm. Limoneen ja Malcasineen.

Limone sul Garda

Limone sul Garda sijaitsee Gardajärven länsirannalla jyrkän rinteen juurella. Vesibussit pysähtyvät satamassa. Kunta on kuuluisa sitruunapuistaan. San Benedetto kirkko rakennettiin 1691 antiikkisen roomalaisen basilikan raunioille. Kirkon sisältä löytyy maalauksia 1400-luvulta ja puuristin 1700-luvulta.

Campione

Entisen jäätikön ylängöllä sijaitsee Tremosinen maakunnan 18 idyllistä vuorikylää. Jyrkänteen korkeimmalla kohdalla sijaitsee pääkunta Pieve aivan järven yläpuolella.

Vain maalauksellinen pikkukylä Campione sijaitsee aivan järven tuntumassa ja sitä hallitsee vaikuttava pystysuora kallio, jonka seinät syöksyvät suoraan järveen. Kylä ja maakunta kuuluvat luonnonpuistoon Parco Alto Garda Bresciano ja tarjoaa mielenkiintoiset puitteet aktiivilomaan.

Kaunein patikointireitti - Sentiero del Porto - kulkee järveltä Pieveen. Campione del Gardassa on joitakin rantoja ja pieni venesatama.

Isola der Garda

Järven suurin saari sijaitsee vain muutama sata metriä kauniissa länsirannan puokamassa Salòn und San Felice del Benacon välissä. Kuuluisa munkki Franz von Assissi perusti saarelle 1221 ensimmäisen luostarillisen yhteisön ja aatelisto muutti saaren puutarhataiteen helmeksi. Nykyään saari on Cavazzon perheen yksityisomistuksessa. Historiallisen villan ja vaikuttavien puutarhojen vierailuun tarvitaan ennakkovaraus.

 

 

Verona nähtävyydet

Veronan viehättävässä vanhassa kaupungissa on monia historiallisia rakennuksia, joista osa on Unescon maailmanperintökohteita ja ne heijastavat kaupungin rikasta historiaa.  Alunperin paikalla oli kelttiläinen siirtokunta, vuonna 89 eKr. siitä tuli  roomalainen siirtokunta. 1200-luvulla Verona sai kaupunkioikeudet, mutta joutui aina uudelleen muukalaisten käsiin.​​ Vuonna 1797 siitä tuli Itävallan linnoitus ja vuonna 1866 Italian kuningaskunta. Nykyään Verona on maakunnan pääkaupunki ja siellä asuu noin 256000 asukasta.

Verona oli tärkeiden kulkureittien risteyskohta, ja sen merkitystä lisäsi vuonna 148 e.Kr. perustettu roomalainen sotilastie Via Postumia, joka Veronan kohdalla ylitti Adige-joen. Verona oli Rooman keisariajalla vauras ja osittain komeasti rakennettu kaupunki.

 

 

 

Verona Arena on Veronan kuuluisin nähtävyys, ja Italian kolmanneksi suurin muinaisen Rooman aikainen ampfiteatteri, joka on säilynyt nykypäivään saakka. Se valmistui noin vuonna 30 jKr. ja sillä on historiansa aikana järjestetty gladiaattori taisteluita ja muita show tapahtumia. Ampfiteatteri on yksi parhaiten säilyneistä maailmassa erityisesti sisärakenteiltaan, ja siellä järjestetään edelleen konsertteja, baletti-esityksiä ja

kuuluisat Veronan oopperajuhlat kesäkuukausina (lähinnä Verdin oopperoita). Arena sijaitsee Piazza Brà´lla, entisellä roomailaisniityllä, Veronan sydänkeskustassa. Aukiolta löytyy monia pieniä kahviloita sekä ravintoloita ja sieltä on helppo aloittaa kaupunkikierros jalan.

Via Roman kautta pääsee Castelvecchio-linnoitukselle, joka on tärkein Scaligerin dynastian jälkeensä jättämistä linnoituksista. Linnoitus, joka valmistui vuonna 1376, on yksi parhaimmista goottisen arkkitehtuurin linnoituksista, ja sen kohokohtia ovat mm. sen seitsemän tornia ja linnoitusta ympäröivä vallihauta, joka nyt on tyhjä, mutta muinoin sen täytti läheisen Adige-joen vesi. Nykyisin Castelvecchio toimii Castelvecchio Museon toimipaikkana.

Tutustumisen arvoinen on myös Castelvecchion silta (Ponte Scaligero),  joka vie linnoitukselle yli Adige-joen, ja joka valmistuessaan, osana Castelvecchion linnan rakentamista, oli maailman pisin silta 48,70 metrin pituudellaan.

Arco dei Gavi, Gaviusten suvun kunniaportti 100-luvulta, sijaitsi alun perin Via Postumialla kaupunginmuurin ulkopuolella. Ranskalaisjoukot repivät monumentin 1805. Vuonna 1932 raunioista koottiin piirrustusten mukaisesti nykyinen riemukaari.

 

 

 

Muutaman askellen päässä sijaitsee romaanisen arkkitehtuurin helmiin kuuluva San Lorenzon kirkko 1100-luvulta kellotorneineen.  Kirkko rakennettiin antiikkisen kirkon raunioille.

 

 

 

 

Veronan vanhin kirkko löytyy oikealta puolelta: Chiesa dei SS. Apoastoli e Sacello di Santi Tosca e Teuteria. Lisäksi paikalta löytyy roomalaismuurin jäänteitä.

Porta Borsari, pääkadun Decumanus Maximuksen portin julkisivu rakennettiin 265 ja se on ampfiteatterin lisäksi yksi parhaiten säilyneitä roomalaisajan monumentteja.

Matka jatkuu Piazza delle Erbe:lle. Nykyisen Piazza Erben kohdalla sijaitsi monumentaalirakennusten ja pylväskäytävien reunustama forum.  Se on ollut Veronan pääaukio muinaisen Rooman ajoilta, ja sitä kutsutaan usein Italian kauneimmaksi kauppatoriksi, ja jolta löytyy useita merkittäviä historiallisia rakennuksia, suihkukaivoja sekä muistomerkkejä. 

Aukion mieleenpainuvimpia kohokohtia ovat sitä ympäröivät keskiaikaiset kellotornit, Torre dei Lamberti, sekä 1300-luvulta peräisin oleva Torre del Gardello, kuin myös

Madonna Verona suihkulähde.

Lambertin torni valmistui vuonna 1463 ja se on korkein Veronan torneista (84 m). Voit kiivetä tornin 238 askelta huipulle, josta on huikeat, panoramiset näkymät yli Veronan kauniin kaupungin. Välittömässä Erbe-aukion läheisyydessä on Piazza dei Signori, jota hallitsee Danten patsas sen keskellä ja historialliset rakennukset 1200-1700-luvuilta (Loggia del Consiglio, Palazzo del Comune, Palazzo del Podestà, Arco della Tortura und Casa della Pièta, Palazzo Tribunali und Palazzo dei Giudici).

Lähistöllä voit myös Julian talo Casa di Giulietta. Kuuluisa parveke pienelle sisäpihalle, jossa Romeo ja Julia vannoivat ikuista rakkautta, jonka maaginen vetovoima vetää sen luokse joka vuosi lukemattomia vierailijoita. Lähellä talon sisäänkäyntiä on Julian pronssipatsas.

Pienen kirkon S. Maria Antica (700-luvulta) vieressä on gotiikan tyylisuunnan ainutlaatuinen erikoisuus on Della Scala-suvun ruhtinaiden aidattu hauta-alue monumentaalisine muistomerkkeineen (Arche scaligere) 1300-luvulta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirkon lähellä kulkee antiikkinen tie Via Sottoriva, jonka varrella on Veronan goottilaisen kirkkoarkkitehtuurin päätyö, dominikaanikirkko Santa Anastasia (1290-1481), jonka julkisivua ei koskaan rakennettu loppuun asti. Roomalaisaikaan tälle paikalle loppui Via Postumia.

Nyt olet Adige-joen rannalla, josta löytyvät roomalainen teatteri – Teatro Romano

 

 

 

sekä Ponte Pietra, roomalaisiaikainen kivisilta 100 e. Kr.

Aivan läheltä löytyy Veronan tuomiokirkkoon Santa Maria Matricolare (700-800), joka on parhaiten tunnettu uskonnollinen rakennus Veronassa ja jonka maine perustuu osittain sen arkkitehtuurille, osittain sille perimätiedolle, että kirkon krypta oli paikka, jossa Shakespearen Roomeo ja Juulia vihittiin. Alunperin paikalle rakennettiin kirkko vuonna 380 jKr. ja kirkko jälleenrakennettiin moneen kertaan sotien jäljiltä. Nykyinen julkisivu on peräisin vuoden 1117 maanjäristyksen jälkeen tehdyltä jälleenrakennukselta, joka valmistui 1398. Kirkko on tunnettu myös sen sisältämistä 1500-luvun freskoista, alttarimaalauksesta (l´Assunta), kastemaljastaan vuosilta 1122-1135 sekä historiallisista pyhiinvaeltajien jättämistä viesteistä aina niinkin kaukaa kuin vuodelta 1390. 

Kierros päättyy basilika San Zeno Maggiore, jonka kaunis ikkunaruusu sisäänkäyntiportaalin yläpuolella on näkemisen arvoinen. Vain sisäpuolelta näkyy säältä suojassa olevat romaanityyliset pronssiovet sekä 24 kuvataulua, jotka selittävät omat tarinansa. Kirkosta löytyy renessanssin mestariteoksia.

 

 

 

 

 

Renessanssiajan huomattavin arkkitehti Veronassa ol Michele Sanmcheli, jonka töitä ovat kaupunginmuurin portit Porta Nuova, Porta Palio ja Porta San Zeno sekä taidehistoriallisesti merkittävät palatsit Palazzo Canossa, Palazzo Pompei ja Palazzo Bevilacqua.

Verona nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Via Mazzini ostoskatu, jota kutsutaan Veronan kultaiseksi mailiksi, ja se menee Piazza delle Erbeltä toiselle keskeiselle aukiolle, Piazza Bra:lle. Katu on autovapaa ja sitä reunustavat useat tasokkaat luksus tavaroita myyvät putiikit ja lukuisat kahvilat.

Museo Lapidario Maffeiano on yksi Euroopan vanhimpia arkeologisia museoita ja sieltä löytyy etruskien, kreikkalaisten ja roomalaisten jäämistöä kuin myös museo Archeologico´sta Teatro Romanolla.