Budapest nähtävyydet

Budapest yksi Euroopan piilossa olevista helmistä ja sitä kutsutaan myös "Itä-Euroopan Pariisiksi". Kaupunki kuuluu Euroopan aurinkoisimpien kaupunkien joukkoon ja sillä on maine kylpylöiden pääkaupunkina. Kylpylöitä kaupungista löytyy joka makuun ja tyyliin, sillä Budapestissä on yli sata kuumaa lähdettä ja monilla kylpylöillä on pitkä historia ja jo upeat  rakennukset ovat ilo silmälle.


Lämpimissä vesissä ja erilaisissa hoidoissa ja hieronnoissa voi rentoutua mm. Széchenyin, Gellértin tai Rudasin kylpylöissä.

Tonava, joka on Euroopan suurista joista ainoa, joka virtaa lännestä itään, kulkee läpi Budapestin keskustan ja on leveimmillään 500 m leveä. Tonava hallitseekin näkyvästi Budapestin kaupunkikuvaa ja joelle pääsee myös risteilylle.

Budapestissä kaupungin menneisyys näyttelee tärkeää osaa, mutta samalla kaupunki on muuttumassa yhdeksi maailman moderneista metropoleista – se on kosmopoliittinen sekoitus ällistyttävää mahtipontisuutta, mutta samalla trendikästä nykyaikaa.

Keltit ihastuivat  Ak-Inkin kylään ja sen kuumiin lähteisiin 100 e.Kr. Roomalaiset lähtivät lopullisesti vuonna 450, jolloin valtaan astui hunni Attila. Kristinuskon määräsi kuningas Stefan valtionuskonnoksi. Vuonna 1000 syntyi myös unkarilainen valtio. Sen jälkeen kun mongolit hävittivät Óbudan 1240-luvulla, asukkaat muuttivat helpommin puolustettavalle Linnavuorelle, mutta sekin on valloitettu peräti 31 kertaa.Turkkilaiset valloittajat saapuivat 1500-luvulla, kaupunki rappeutui pahoin turkkilaisvallan aikana ja tämän jälkeen Unkari jaettiin kolmeen osaan. Yksi osa oli habsburgilainen, yksi turkkilainen ja yksi transsylvanialainen. 1700-luvun rakennukset on pystytetty tuhoutuneen kaupungin raunioille ja niissä on käytetty usein hyväksi vanhoja rakennuksia. Vuonna 1867 saatiin aikaan Itävalta-Unkarin kaksoismonarkiaan johtanut kompromissi. Tätä juhlittiin vuonna 1872 yhdistämällä Buda ja Pest kaupungiksi. Itäblockin hajoamisen jälkeen 1989 Unkari pääsi vihdoin rauhanomaisin keinoin kohti demokratiaa ja vapautta. 

 

Tonavan ranta, kaupungin kukkulat, upeasti valaistut sillat sekä kaupungin maamerkki parlamenttitalo (Orszaghaz) iltavalaistuksessa, lukuisat muut historialliset rakennukset, kiehtovat kauppahallit, Budapestin rentouttavat kylpylät, erinomainen ruoka ja lasillinen viiniä tekevät lomastasi ikimuistettavan. Kaupunki  on yhä suositumpi matkakohde, koska sinne on hyvät, nopeat ja edulliset yhteydet ympäri Eurooppaa ja hintataso on suorastaan ihastuttavan edullinen. 

Orszaghaz on maailman suurin parlamenttirakennus (268 m  x 123 m)  ja rakennustyöt aloitettin 1885, lopullisesti se valmistui vasta 1904. Rakennus edustaa uusgoottilaista  tyyliä symmetrisin julkisivuin ja keskuskupolein ja sen korkein kohta yltää 96 m korkeuteen. Rakennuksessa on 10 sisäpihaa. Sisä- ja ulkopuolella on yhteensä 242 veistoskoristetta seinillä. Julkisivussa on myös Unkarin hallitsijoiden ja transylvanialaisten johtajien sekä kuuluisien sotilashenkilöiden patsaita. Ikkunoiden yläpuolella on puolestaan kuninkaiden ja herttuoiden vaakunoita.

Parlamentin lähellä sijaitsevan ethnograafisen museon mahtipontinen sisäarkkitehtuuri on jo itsessään näkemisen arvoinen ja julkisivu on uusrenessanssinen vuodelta 1893-96.

Hevosenkengän muotoinen Vapaudenaukio on yksi Budapestin kauneimpia ja sitä reunustavat kaupungin pörssi- ja pankkirakennukset.

Unkarilaisen jugendtyylin arvokas edustaja on Postisäästökassa-rakennus (1899-1902).

Tonava-joella on suuri rooli erottaen toisistaan Budapestin kahdet kasvot - Budan ja Pestin. Budassa sijaitsevat monet historialliset rakennukset ja alue on luonnonläheisempi ja rauhallisempi, Pest taas on kaupungin moderni keskusta, Budapestin politiikan ja talouselämän ydin.

Maailman kaunein ratikkareitti (nr. 2) kulkee Tonavan rantoja pitkin 6km matkalla alkaen Margit-sillan kupeesta. Matkalla voit ihailla upeita rakennuksia Budan ja Pestin puolella.

Linnavuori (Várhegy)  ja Gellért-kukkula Tonavan rannalla tarjoavat historiaa ja upeita näköaloja.  Linnavuoren eteläkärkeä hallitsee kuninkaanlinna, toista puolta taas Budapestin vanhakaupunki. Budan linna koostuu useista museoista (mm. Unkarin kansallisgalleria, nykytaiteen museo, Budapestin historiallinen museo), kauniista kirkoista ja pienistä keskiaikaisista kujista. Linna on upean näköinen etenkin iltavalaistuksessa. Linnan rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla ja se on kokenut sen jälkeen kovia. Monet sodat ja taistelut ovat jättäneet jälkensä myös linnaan, se on joutunut täydellisen hävityksen kohteeksi ja ja uudelleenrakennettu useaan kertaan. Linnavuori kuuluu UNESCON maailman-perintökohteisiin.

Matiaksen suihkulähde rakennettiin 1904 ja esittää kuningas Matias Corvinuksen ja Ilina-tytön tarinan.

Prinssi Eugen von Savoyen oli yksi unkarilaisten tarinoiden sankareita ja hänen barokkityylinen pronssipatsaansa koristaa palatsin pääsisäänkäyntiä.

Murhakäytävä on yksi palatsin vanhimpia osia itäisessä siivessä ja se yhdistää Historiallisen museon ja Széchenyi-kansalliskirjaston. Vanhat palatsin puolustusosiot näkyvät hyvin historiallisen muson terassilta. Stefanin tuomiokirkon raunioden (1330) vieressä näkyy sisäisen puolustusmuurin osia. Linnasta löytyy myös Unkarilainen kansallisgalleria, jossa kronologisesti järjestettyä kokoelmaa voi ihailla lähtien keskiajalta. Yksi päävetonaula ovat 15 myöhäisgoottilaisen alttarikuvan kokoelma. Sitä seuraavat kokoelmat näyttävät taidetta myöhäisrenaissancesta barokkiin.

Linnan läheltä löytyy Sándorin palatsi, Linnateatteri sekä Paraatiaukio.

Luultavasti yli 700 vuotta vanha uusgoottilainen Matiaksen kirkko linnavuorella on yksi Unkarin pääkaupungin helmistä ja kuuluisin Budapestin katolisista kirkoista. Kirkon virallinen nimi on Budan Pyhän Neitsyen kirkko ja nimensä se on saanut siellä kaksi kertaa vihitystä Matias-kuninkaasta. Kirkkoa kutsutaan myös kruunajaiskirkoksi, sillä mm. Frans Joosef kruunattiin täällä Unkarin kuninkaaksi. Matiaksen kirkon pääsisäänkäynti ja apsis ovat 1200-luvulta, keskiosa 1400-luvulta. Nykyisen asunsa kirkko sai vuoden 1896 kunnostustöissä.

 

 

 

 

 

 

Kirkon vieressä sijaitse kaunis kolmiyhteysaukio ja sen keskellä 14 m korkea vuosina 1710-13 rutosta hengissä selvinneiden kunniaksi pystytetty muistomerkki  ´ruttopylväs´ sekä valkoinen barokkinen Budan vanha raatihuone 1700-luvulta.

Pitkän tradition konditoria Ruszwurm (jo vuodesta 1827) on näkemisen ja kokemisen arvoinen sekä maukkaiden leivostensa että kauniiden empire huonekalujensa ja sisustuksensa takia. Läheisessä hotelli Hiltonissa yhdistyvät vanhan ajan perinne ja moderni arkkitehtuuri muunnetussa vanhassa dominikaaniluostarissa, jonka alkuperä juontaa vuosiin 1243-54. 

Alueella sijaitseva myös uusgoottilaista tyylisuuntaa edustava Kalastajalinnake on ehdottoman kaunis ja erikoinen linna upeine holvikaarineen ja torneineen  ja muistuttaa keskiaikaista linnoitusta. Se on rakennettu vuosina 1895–1902 vanhan kaupunginmuurin päälle. Linnake on tyyliltään lähinnä uusromantiikkaa tai uusgotiikkaa ja rakennettu valkoisesta kivestä. Kalastajanlinnake on saanut nimensä kalastajien killasta, jonka tehtävänä oli keskiajalla puolustaa nykyisen linnakkeen paikalla olevaa kaupunginmuurin osaa.

Linnakkeen edessä on Tapani Pyhän ratsastajapatsas.

Unkarilainen viinitalo (Magyar boroko haza) Matiaksen kirkon vieressä on viinin ystävien paratiisi. 13 euron sisäänpääsyllä on mahdollisuus maistaa 700 Unkarin parasta viiniä.

 

 

 

 

 

 

 

Úri utca (Herrojen katu) on pisin kukkulan kaduista (pohjois-eteläsuuntaan). Kadun varrelta löytyy mahtavia sisäänkäyntiportaaleja 1200-luvulta,  joista massiivisin ja koristelluin sijaitsee talo nr. 40.

Ainut säilynyt tyypilliinen keskiaikainen katettu välisilta talojen välillä löytyy talojen nr. 17 ja 19 välistä.

Maan päällisen vanhan kaupungin lisäksi linnavuoren alta löytyy kilometrien pituinen, maan alla kiertelevä, luonnollisesti muodostunut labyrinttimäinen luolasto  (Budavári Labirintus),  josta osa on avoinna yleisölle ja jonka sisäänkäynti sijaitsee Herrojen katu nr. 9:ssä.  Aavemaisissa  käytävissä voi nähdä mm. erilaisia patsaita ja seinämaalauksia.

Kadun päässä sijaitsee Maria Magdalenen-kirkko, alunperin vuodelta 1276, mutta toisen maailmansodan pommitusten jälkeen  siitä on jäljellä enää viisikerroksinen länsitorni. Kirkon vierestä löytyy sotamuseo.

Árpád-Tóth-promenaadi on jäännös turkkilaisten linnavuoren läntistä puolustusmuuria ja Mihály-Babits-promenaadi pohjoista puolustusmuuria. Molemmat tarjoavat grandiosen näkymän kaupunkiin. 

Wienin portti on linnavuoren sisäänkäynti, joka valmistui vuonna 1936, jolloin turkkilaisten vallan päättymisestä tuli kuluneeksi 250 v. Paikalla sijaitsi jo 1200-luvulla "lauantai-portti" viikonloppu-markkinoiden pitämisen ansiosta. Heti portin takana aukiolta löytyy monia kauniita myöhäisbarokin rakennuksia.

Várkert bazár on entiset mahtavat vuonna 1875-82 rakennetut renessanssityylin koristeelliset rappuset , jotka johtavat joen varresta linnavuorelle. Se on kunnostettu juuri uuteen loistoonsa ja on nyt uusi helmi Budapestin lukuisten upeiden nähtävyyksien joukossa. Täällä voi tehdä ostoksia, ja täällä on näyttelytiloja, teatteri, galleria, ravintola ja kahvila. Paikka sijaitsee Budan puolella heti Linnanvuoren kupeessa.

Ylös kukkulalle pääsee muun muassa hammasrataradalla, joka lähtee Clark Ádám tériltä heti kuuluisan Széchenyin Ketjusillan päästä. Vuonna 1849 valmistunut riippusilta oli ensimmäinen pysyvä silta Tonavan yli.

Batthyány térin aukio Budan puolella kertoo satojen vuosien Unkarin historiaa pienellä alueella. Aukiota hallitsee Pyhän Annan kirkko kaksoistorneineen  ja sitä pidetään yhtenä kaupungin kauneimmista barokkikirkoista. Kirkkoa alettiin rakentaa jesuiittakirkoksi vuonna 1740, mutta vuonna 1763 se vaurioitui maanjäristyksessä, ja kymmenen vuotta myöhemmin jesuiittajärjestö lakkautettiin. Niinpä kirkko vihittiin käyttöön vasta 1805. Kirkon erikoisuutena ovat ovaali pohjapiirrustus, Baldachin-alttaari ja kattofreskit.

Aukio sai nimensä graafi Lajos Batthyányn mukaan, joka toimi Unkarin pääministerinä vuoden 1848 kapinan aikana itävallan joukkoja vastaan ja teloitettiin vuotta myöhemmin. Hänen 200-vuotis syntymäpäivänsä kunniksi aukiolle pystytettiin muistomerkki.

Pohjoispuolen suuri punertava rakennus on barokkinen Pyhän Elisabethin luostarikirkko, jonka edessä seisoo runoilija Ferenc Kölcseyn patsas. Hänen käsialaansa on  Unkarin kansallishymnin teksti.

Rokokoo-tyylin majatalo Valkoinen Risti (Fehér Kereszt fogadó) oli Budapestin ensimmäisiä majataloja ja majoitti mm. Keisari Josef II. Aukion kauppahalli on Budan vanhin katettu kauppatori ja avattiin restauroinnin jälkeen vuonna 2003. 

Gellert-kukkula  ja sen juurella sijaitseva kylpylä on nimetty piispa Gellértin mukaan. Gellért loi ensimmäiset unkarinkieliset teokset, perusti mm. luostarin ja hänet julistettiin pyhimykseksi vuonna 1083.  Gellertin muistomerkki pystyttettiin vuonna  1904. Ylhäällä vuorella on Citadella-linnake, joka rakennettiin 1800-luvulla vallankumouksen jälkimainingeissa suojelemaan vieressä sijaitsevaa Linnavuorta. Nykyään linnakkessa toimii hotelli. 14 metrinen Vapaudenpatsas pystytettiin 1947 venäläissotilaiden muistoksi, kun he vapauttivat Budapestin natsiorjuudesta. Luolakirkko perustettiin 1926.

Tonavan suuntaisesti kulkeva Váci utca (Pestin puolella) on kävelykatu, jonka varrelta löytyvät monet kaupat ja muut ostosmahdollisuudet  ja katua voikin kutsua Budapestin keskukseksi. Uusi kulttuurikeskus Bálna on avannut ovensa Tonavan rannalla suuren kauppahallin lähellä. Bálnassa järjestetään festivaaleja ja kulttuuritapahtumia. Siellä on myös maalaistori, ravintola- ja kahvilapalveluja sekä kauppoja.

Unkarin kansallismuseo esittelee argeologisia löytöjä ja koristeellista käsityötaidetta klassisessa rakennuksessa. Muita kiinnostavia museoita ovat: Käsi- ja taideteollisuusmuseo, Holocaust-museo, Ludwig-museo taiteen palatsissa sekä Ernst-museo.

Taiteesta ja kauniista esineistä pitävät voivat vierailla Ferenc-Hopp-museossa (n. 20.000 näyttelyesinettä) ja György-Ráth-museossa. Molemmat museot näyttävät myös ekslusiiviset asuintilat hieman sydänkeskustan ulkopuolella.

Yliopistokirkkoa pidetään Budapestin  barokkisen kirkkotaiteen kauneimpana rakennuksena. Sen perusti Pauliner-yhteisö moskeijan tilalle 1725 turkkilaisten vallan päätyttyä. 

Myös Fransiskaani-yhteisön kirkko palautui kristinuskolle 1690. Alunperin paikalla sijaitsi Pyhän Petruksen luostari jo vuonna 1288. Kirkon julkisivu edustaa barokkityyliä ja myöhemmin rakennettu kellotorni romantiikkaa. 

Uusklassisessa (1873-76) yliopistokirjastossa säilytetään 11 alkuperäistä keksiaikasta käsikirjoitusta kuningas Corvinuksen ajalta, mm. Dante-kodeksi (kreikan kielellä) sekä lääketieteellinen Abucasis-kodeksi.

Suuresta kauppahallista löytyvät monet unkarilaiset herkut kuten makkarat ja paprikat. Budapestin monet suuret  ostoskeskukset  tarjoavat vaatekauppojen ja muiden liikkeiden lisäksi elokuvateattereita, yökerhoja ja kasinoita. Budapestistä löytyy myös yksi Itä-Euroopan suurimmista kirpputoreista.

Melkein identtiset Klothilden palatsit kadun molemmin puolin vuodelta 1902 tarjoavat luksusasuntoja. Muutaman askeleen päässä sijaitsevassa Pariisin Pihassa voi ihailla jugendtyylin massiivista sisääntuloportaalia ja rakennus tarjoaa luksus-tuotteita hyvinvaraisille.

Sisäkaupungin eli Belvárosi-kirkon kryptasta löytyy roomalaisaikaisen Castrumin kiviä ja yksi rukoussyvennys (Mihrab) muistuttaa kirkon turkkilaisajasta. Nykyisen julkisivunsa kolmilaivainen hallikirkko sai barokkiaikakaudelta. Kaksoistorni- julkisivu rakennettiin 1725-39 ja barokkinen länsisiipi ja goottilaistyylinen itäsiipi luovat harmoonisen kuvan vielä nykyäänkin.

Evankeelinen kirkko rakennettin 1808 sen jälkeen, kun Joseph II julisti "sallittavuuslauselman" vuonna 1781, jonka mukaan vähintään 100 samaan uskoon uskovaan perhettä sai luvan perustaa oman kirkkokunnan ja siten myös rakentaa oman kirkon. Evankeelinen museo dokumentoi luterisen kirkon kehityksen Unkarissa.

Redoute eli Pestin konserttitalo on yksi kauneimmista Unkarin romantiikan ajan rakennuksista (1821-84). Alkuperäinen klassistinen rakennus tuhoitui täysin vuoden 1848 vapaussodassa. Suuressa salissa vietetään usein juhlia.

Kahvitalo Gerbeaud on perinteisin Budapestin kahviloista ja sijaitsee aivan keskustan sydämessä. Kahvila toimii vuodesta 1858. Uudet omistajat laajensivat 1990 liiketoimintaperiaatetta myös ruokaravintolaksi ja olutkellariksi.

Entinen invalidisairaala toimii nykyään raatihuoneena. Rakennus on vuodelta1716  ja imitoi italialaista barokkilaista kaupunkipalatsia runsaine patsaineen ja julkisivun koristuksineen.

Suuri synagooga on maailman toiseksi suurin. Sallittavuuslauselman ansiosta juutalaiset saivat asumisoikeuden Pestissä vuodesta 1783. Synygooga on saksalaisarkkitehdin (Ludwig Förster) käsialaa vuodelta 1857 ja sen sisäpihalta löytyy toisessa maailmansodassa menehtyneiden juutalaisten muistomerkki. Lähellä sijaitsee myös pienempi wieniläisen Otto Wagnerin suunnittelema Rumbach-synagooga.

Rákóczis-katu kuuluu Budapestin eläväisimpiin katuihin ja tarjoaa monia liikkeiden lisäksi monia historiallisia rakennuksia. Nr. 31 St. Rochus-kappeli on vanhin kadun rakennuksista vuodelta 1797 ja se rakennettiin vuoden 1711 ruttoon menehtyneiden kunniaksi. Nr. 18:ssa on kauniit arkadipylväistöt ja nr. 21:stä löytyy historismustyylin kansallinen teatteri Urania. Itäisen rautatieaseman mahtava uusrenessanssinen julkisivu on vuodelta 1884. Nr. 43 toimii hotelli Novotel Palace ja nr. 47-49 tarjoaa unkarilaisia makeita herkkuja perinteisessä konditoria Hauerissa.

Hotelli Royal ovasi porttinsa vuonna 1896. Rakennus oli renessanssin neo-tyyliä mahtavine juhlasaleineen. Aika rapistutti rakennusta ja vuodesta 1991 lähtien paikalla sijaitsee enää historiallinen julkisivu ja juhlasali, jotka peruskorjattiin vanhaan loistoonsa.  Hotellin vieressä sijaitseva maanalainen kylpylä on myös erikoinen.

 

 

 


Pestin puolella sijaitseva Andrássy út on Budapestin vehreä ja arkkitehtuuriltaan huikea katu, joka halkoo keskustaa Bajscsy-Zsilinszkyltä Hösök teren Sankarien aukiolle.

Aukiota hallitsee Millennium-muistomerkki, joka on pystytetty unkarilaisten maahantulon 1000-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1896.  Useista aukion patsaista merkittävimpiä ovat 900-luvun lopulla valtaan nouseen kuningas Tapania esittävä patsas ja 36 metriä korkea unkarilaisten maahantuloa juhlistava patsas (korinttilainen pylväs), jonka huippua koristaa arkkienkeli Gabrielin patsas. Aukion takana levittäytyy valtavan kokoinen kaupunginpuisto, josta löytyy suurten viheralueiden lisäksi mm. pieni järvi, joka talvisin muuntautuu luisteluradaksi.

Aukion laidoilla ovat toisiaan vastapäätä uusklassiseen tyyliin rakennetut Kuvataiteiden museo (maailma monipuolisin ja laadukkain espanjalaisen taiteen osasto)  ja Taidehalli. 

Maailman suurin hiekkakello – läpimitaltaan 8 m, paksuudeltaan 2,5 m ja 60 tonnin painollaan – pystytettiin lähelle Sankarien aukiota sen kunniksi, kun Unkari liittyi Euroopan unioniin 1. toukokuuta 2004. Materiaalina on käytetty ruostumatonta terästä, turvalasia ja punaista graniittia. Vivun kautta se käännetään 180° uuden vuoden yönä, kun viimeinen ´hiekkajyvä´on valunut alas.

 

Andrássy útin varrelle rakennettiin Euroopan ensimmäinen sähkökäyttöinen maanalainen vuonna 1894-96, jonka alkuperäisvaunuja on näytillä maanalaismuseossa lähellä ´pientä maanalaista  asemaa´  - kis földalatti. Metro kulki 4 km:n matkan Budapestin keskusta kaupunkipuistoon.

1,2 m²:n laajuinen Kaupunkipuisto perustettiin jo vuonna 1810 ja se on siitä lähtien ollut budapestiläisten suosittu retkikohde.

Kaupunkipuistossa sijaitseva Vajdahunyadin linna on yksi Budapestin romanttisista linnoituksista, jossa yhdistyvät  21 merkittävää rakennusta yhdeksi kompleksiksi. Linna on rakennettu vuonna 1896, ja fantastinen kokonaisuus esittelee arkkitehtuurin kehitystä vuosisatojen ja Unkarin eri tyylien läpi. Linnassa järjestetään useita festivaaleja ja konsertteja sekä näyttelyitä ja siellä sijaitsee Unkarin maatalousmuseo, joka on Euroopan suurin lajissaan.

Museota vastapäätä on Budapestin tunnetuimpia patsaita – tuntemattoman patsas, jonka hahmo piiloutuu munkkihupun taakse, vuodelta 1903.

Yksi kauneimpia kylpylöitä (1881), Széchenyin kylpylä – myös arkkitehtuurisesti  - sijaitsee kaupunkipuistossa. 74°C asteinen vesi pulppuaa 970m:n kaivosta 350-400 l /min.

Budapestin eläintarha on muuttunut suuresti edukseen. Sitä voi sanoa yhdeksi Euroopan monipuolisimmista ja kauneimmista eläintarhoista, jossa viihtyvät lasten lisäksi myös aikuiset. Se avattiin 1866. Palmutalossa voi ihailla kauniita ja harvinaisia trooppisia kasveja. Kaupunkipuistosta löytyy myös liikennemuseo, joka dokumentoi 5000 neliömetrin alueella Unkarin liikennehistorian, mm. rautatiehistorian, ensimmäiset autot sekä Donau-risteilijät.

Unkarin suurin Puskás Ferenc-stadioni  ja Budapestin urheiluarena sijaitsevat hieman keskustan ulkopuolella.  

Mielenkiintoisia mausoleumeja ja kauniisti koristeltuja hautoja sijaitsee juutalaisella hautausmaalla.

Andrássyn varrelta löytyy mm. kuuluisa renessanssi-tyylinen Budapestin oopperatalo (1884), jota kannattaa käydä katsomassa, vaikkei oopperasta olisikaan kiinnostunut. Taidokkaat kattomaalaukset ovat hämmästyttävän kauniita ja sisäarkkitehtuuri on vertaansa vailla.

Lähellä oopperataloa sijaitseva Terror háza -museo on perustettu vuonna 2002 kommunistien ja Nuoliristi-järjestön harjoittaman kidutuksen ja terrorin uhrien muistoksi. Museossa esitellään  natsien ja kommunistien tekoja, propagandapuheita ja näiden uhrien valokuvia. Nauhoitetuista videokoosteista voi seurata vainoista selvinneiden kertomuksia. Kellarikerroksen sellit esittelevät oloja, joissa kommunistien vastustajinaan pitämät ihmiset elivät ja joissa heitä kidutettiin ja osa myös murhattiin.

Uusklassismin ja uusrenessanssin tyyliin rakennettu Pyhän Tapanin basilika (Szent István-bazilika) on Budapestin suurin kirkkorakennus ja Budapestin korkeimpia rakennuksia  - sen kupoli yltää 96 m korkeuteen. Friisissä päätykolmion alapuolella lukee: Ego sum via veritas et vita (Minä olen tie, totuus ja elämä).

Kirkko on nimetty Tapani I:n, Unkarin ensimmäisen kuninkaan mukaan, rakennettu 1851-67,  ja siellä säilytetään pyhäinjäännöstä, jonka uskotaan olevan Tapani I:n oikea käsi. Kirkon sisätila on koristeltu freskoin, patsain ja mosaiikein, jotka ovat aikansa huomattavien taiteilijoiden tekemiä. 

Andrássyn varrella kannattaa katsoa myös ylöspäin, sillä monet huikeat vuosisatojen aikana luodut arkkitehtuurin taidonnäytteet sijaitsevat katsekorkeuden yläpuolella. Yksi esimerkki on ranskalaisen renessanssi-linnan tyyliin rakennettu Drehslerin palatsi, jossa toimii nykyään hotelli.

Myös jugendtyylinen Gresham-palatsi on muutettu luxushotelliksi.

Modellimaisemarakennelma  Miniversum (avattu 05/2014)  on hullunkurinen kohde, mutta originelliudessaan ehdottoman suositeltava – eikä vaan lapsille.

Ihana vapaa-ajanviettopaikka, runsaan kahden kilometrin pituinen  Margit-saari on saanut vetonaulakseen uusitun suuren suihkulähteen, joka kesäisin tasatunnein esittää loistokkaan vesishow’n musiikin säestyksellä.  Kiehtova japanilainen puutarha ja pieni eläinpuisto  tarjoavat silmänruokaa niin isoille kuin pienemmille vierailijoille. Kunnostettu hyväkuntoinen pehmustettu 5 km:n pituinen juoksurata tarjoavat parhaat puitteet kuntoilijoille sekä Palatinus-ranta sekä maauimala rentoutumiseen luonnon keskellä. Hyvin hoidetussa puistossa on kauniita kukkaistutuksia sekä suuri ruusupuisto, jotka suorastaan kutsuvat picknickin viettoon. Myös kahvilat sekä ravintolat palvelevat monipuolisesti.  Saari yhdistetty sekä Budan että Pestin puolelle silloilla. Kuningas Bela IV (1235-1270) voitti taistelun Tatareja vastaan ja lähetti tyttärensä Margitin saarella sijaitsevaan dominikaani-luostariin, missä hän menehtyi jo 35 vuotiaana. 1271 hänet  julistettiin pyhimykseksi. Luostarin rauniot löytyvät saaren itäpuolelta. Länsipuolella sijaitsee UNESCON maailmaperintöluoetteloon kuuluva vesitorni. Pyhän Michaelin kappelista löytyy Unkarin vanhin kirkonkello 1400-luvulta.  

Budan puolella sijaitseva Maanalainen sairaala (Sziklakórház Múzeum), joka on ollut käytössä toisen maailmansodan aikaan, toimii museona. Mielenkiintoisiin kohteisiin kuuluu myös rautatiemuseo,  Ihmeiden palatsi ja Tulevaisuuden taloKasvitieteellinen puutarha (Füvészkert), Budai ArboretumAqua World -vesipuisto ja Vidámpark -huvipuisto.  

Pálvölgyin tippukiviluola on 14 km pituudellaan toiseksi suurin Unkarin luolista ja yleisölle avoinna. Siellä voit nähdä kummallisen muotoisia tippukivimuodostelmia. Luola löytyy Budan puolelta Margit-saaren korkeudelta.

Lähellä sijaitsevassa Szemlöhegyi-luolassa kuumat lähteet pulppuavat kalkkikallioista ja sitä  käytetään hengitysteiden parannukseen kostean ja lämpimän ilmansa vuoksi. 1986 luolan kahdesta kilometristä avattiin 300 m yleisölle

Kaupunginosa Óbuda on Budapestin yhdistyneistä (1872) kaupunginosista vanhin. Jo kauan ennen  Unkaria roomalaiset perustivat tänne sotilaslinnoituksen ja kaupungin-  Aquincumin - provinssinsa pääkaupungiksi. Aquincum-museosta löytyy alueen löydöksiä (hautakiviä, patsaita, kolikkoja, koruja, savikulhoja ja kirjoitusvälineitä). Parhaiten on säilynyt roomalainen sotilaskylpylä 100-luvulta ja se oli käytössä vielä 300-luvulla. Mosaiikit, lähteet ja patsaat koristivat kylpylää, joka löydettiin 1778 arkeoligisissa kaivauksissa. 120 x 140 m suuressa kylpylässä oli kuuma-, lämmin- ja kylmä allas sekä ulkoallas. Kylpylän museo näyttää alueelta löytyneitä esineitä, kylpylätietoa sekä roomalaisten lääketiedettä. 1860-luvun kaivaukset toivat esille roomalaista vesijohtosysteemiä, jätevesiviemäreitä ja lämmityssysteemiä sekä yleisiä kylpylöitä, kauppahallin sekä amphiteatterin. Rauniot suojattiin hallinnollisella päätöksellä 1878.

Amphiteatteri on rakennettu vuosina 138-161 ja siellä järjestettiin gladiaattoritaisteluita ja eläintappeluita alueella asuvien palkkasotilaiden huviksi. 131 x 107 m arenalle mahtui 12.000 katsojaa.

 

Kaupunkialueen omistaja-graafiperheen – Zichyn perheen  - linnassa (1746-57) sijaitsee nykyään kaksi museota: Lajos-Kassák-muisto-museo ja Vasarely museo. Kiscelli-museo toimii kaupungin taidegalleriana; sieltä löytyy myös täydellinen vanha apteekki, vaakuinoita, aseita ja vanhoja sanomalehtiä.  Tien toiselle puolelle rakennettiin 1820-25 juutalaisten synakooga, sillä aatelisperhe Zichy salli juutailaissiirtolaisten muuttamisen Óbudaan vuodesta 1727. Nykyään klassisminin tyylin entisessä Óbudan synakoogassa toimii Unkarin Television studio.

 

 

Unkarissa tarjoaa myös  ihastuttavia pikkukaupunkeja Budapestin lähellä. Gödöllon vetonaulana on upeasti remontoitu keisarinna Sissin kesäpalatsi. Gödöllo sijaitsee Budapestista noin 30 km itään. Szentendren taiteilijakaupunki on myös suosittu päiväkohde noin 20 km Budapestista pohjoiseen. Kaupungin lähellä on myös kaunis museoalue, jossa on yli 300 historiallista rakennusta. Vähän edempänä (n. 35 km Budapestistä) Tonavan rannalla sijaitsee Vácin kaunis pikkukaupunki, jonka keskusta on kauniisti entisöity. Kiva kohde on myös Slovakian rajan tuntumassa Tonavan rannalla sijaitseva Esztergomin kaupunki (n. 45 km Budapestistä luoteeseen). Siellä on Unkarin katolinen suurin kirkko ja mukavia kauppakatuja.