Algarve nähtävyydet

Algarve, joka periytyy arabian sanasta al gharb ja tarkoittaa länttä, on Portugalin etelärannikosta koostuva alue ja kattaa 200 km rannikkoa. Alueen hallinnollinen keskus on Faro, jossa on muun muassa kansainvälinen lentokenttä. Meren rannalta löytyy niin suurempia turistirysiä kuin idyllisiä pikkukyliäkin. Moni pitää Algarven rantoja Euroopan kauneimpina ja parhaimpina, ja rantojen suhteen Portugalin eteläosassa riittääkin valinnan varaa.

Algarven rannikkoa reunustavat jylhät jyrkänteet, kivikkorannat sekä pehmeät hiekkadyynit – osaksi idyllisine poukamineen, jotka vuoroveden mukaan joko ovat näkyvissä tai ei. Vesipetojen ja lapsiperheiden iloksi Algarvesta löytyy myös useita vesipuistoja, kuten Aquashow, Side&Splash ja Aqualand.

Algarve on kuuluisa laadukkaista golfkentistään, joita löytyy ripoteltuna pitkin rannikkoa.

Algarven sisämaassa maalaiselämä jatkuu vanhaan tapaan ja seuraa vuodenaikojen kiertoa. Rannikolla kalastetaan, mutta matkailu on muuttanut siellä elinkeinoelämää. Etenkin rannikon keskiosassa hotellit ja niihen liittyvät toiminnat dominoivat maisemaa. Itäosassa on rauhallisi pikkukyliä ja korkkipuu- ja oliivilehtoja, länsosassa villimpää luontoa ja paikoja joihin luontoharrastajat matkustavat näkemään lintuja ja delfiineitä.

Lounaisrannikon Costa Vicentina tarjoaa idyllisiä pitkiä hiekkarantoja, kummallisenmuotoisia kivikkoja ja jyrkänteitä, kitukasvuisia tasankoja ja harvoja kyliä – siellä levittäytyy fantastinen luonnonsuojelualue Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.

Ermida de Nossa Senhora de Gualalupe on pieni, Algarven vanhin kirkkokappeli 1200-luvulta. Sisältä se on hyvin pelkistetty ja valonlähteinä ovat vain pieni ikkuna ja kynttilät.

 

 

 

 

 

Cabo de Sao Vicente Sagresissa on Euroopan lounaisin piste ja vaikuttava kallion jyrkänne. Cabo de São Vicenten nykyinen majakka on rakennettu vuonna 1846 1500-luvulla rakennetun fransiskaaniluostarin raunioille. Majakka sähköistettiin vuonna 1906, ja se on nykyisin Euroopan toiseksi tehokkain, sillä sen valo näkyy 60 kilometrin päähän merelle. Alueelta lähtee mainio 40 km:n kiertolenkki Costa Vicentina-polku jyrkänteen harjaa pitkin Ponta Ruivaan (tämä osuu soveltuu parhaiten patikointiin), sieltä alueen korkeimmallle kohdalle Torre de Aspa (156m, tunnuksena obeliski). Edelleen Praia do Casteloon, Vila do Bispoon ja Raposeiraan, sieltä Praia da Ingrina ja rannikkoa takaisin Sagresiin ja niemen kärkeen.

Lagosin lähellä Praia Dona Anasta alkaa 40m korkuinen rikkonainen kallion jyrkänne erikoisine luolineen, laguuneineen ja poukamineen, joihin vie usein kapeat rappuset. Alue ulottuuu majakalle Ponta da Piedadeen asti  n. 2km:n  matkaan.

Portimao on Algarven toiseksi suurin kaupunki. Kävelykierros kannattaa liikenteeltä rauhoitetulla keskikaupungilla, jossa monet kahvilat ja puistot  sekä kauniit kirkot kutsuvat. Kaupunki suojattiin merirosvo hyökkäyksiä vastaa 1500-1600-luvuilla  kahdella linnoituksella Fortaleza de Sao Joao sekä Fortaleza deSanta Catarina, jotka molemmat ovat nykyään yksityisomistuksessa. Kaunis ranta Praia da Marinhaa ympäröivät ihnateelliset kalliot. Joen – Rio Araden - toisella puolella komeilee postikortti-kaunis kalastajakylä Ferragudo.

Alvorin lähellä sijaitsevat kaivaukset: Alcalar, jossa hautoja 2000-1600 e. Kr. ja restauroitu alue sekä Abicada – roomalaisen kartanon jäänteet. Hyvin säilyneet erilaiset mosaiikkilattiat n. 100-400 j. Kr. olevassa villassa, joka aikoinaan sijaitsi meren rannalla.

 

 

Algar Seco on kummallisen näköinen kalliomuodostelma Carvoeiron lähellä. Täällä liikuu parhaiten kävellen. Sokkelo koostuu tasangosta, kivipatsaista, kapeista ovimuodostelmista ja luonnon kaarista sekä lammesta, joka nousee ja laskee vuoroveden mukana.

Silves lukeutuu Algarven sisämaan kiehtovimpiin paikkakuntiin. Entisestä arabian aikaisesta (700-1242), jolloin Silves toimi Algarven pääkaupunkina, suuruudesta kertoo nykyään mm. Castelo, Cruz de Portugal (manuelin tyylin tieristi), Arco da Rebola (arabialainen kaupunginportti).

Argeologisissa kaivauksissa linnoituksen sisäpihalla löytyi entisen maurilaisen linnan ulkomuuria ja se on yleisölle näytillä. Linnoituksen alapuolelta löytyy goottilainen, Algarven vanhin katedraali 1200-luvulta, ja se on rakennettu aikaisemman moskeijan päälle. Kirkot Igreja da Misericórdia 1500-luvulta ja 1100-luvulta oleva Ermida de Nossa Senhora dos Mártires, johon on haudattu muutamia piispoja, ovat vierailun arvoisia.

Kaunis Rio Araden ylittävä silta oli paikalla jo roomalaisiaikaan. Nykyinen silta rakennettiin keskiajalla. Aukion Praca do Municipion itänurkassa sijaitseva Torreo das Portas da Cidade – entinen vartiotorni – oli entiseen aikaan kaupunginmuurin osa ja samalla portti kaupunkiin.

2 km Armacao de Pêrasta länteen kallionkielekkeellä sijaitsee Nossa Senhora da Rochan kappeli, joka on pyhiinvaeltajien suosiossa. Kalastajat  rakensivat  sen 1500-luvulla. Kallionkielekkeen juuressa on mukava hiekkaranta, johon pääsee tunnelia pitkin.

Albufeiran itäinen keskusta on nätti kävelykatu, josta johtaa tunneli kaupungin rannalle: Praia de Peneco. Argeologinen museo, Praia dos Pescadores (merisilta) ja kuuluisa meriravintola Rua Candido dos Reis tekevät lomastasi ikimuistoisen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanhasta Loulén keskustasta löytyy muinaisen maurien aikaisen linnan jäännöksiä ja sillä paikalla sijaitsee kaupungin museo. Vierestä löytyy luostari Convento do Espirito Santa. Vanhan kaupungin Igreja Matriz de Sao Clementestä  1200-luvulta löytyy kaunis manuelin ajan ristikaarikko ja muut kaupungin kirkot ovat myös vaikuttavia.

Almancilissa sijaitseva barokkikirkko Igreja de Sao Lourenco dos Matos näyttää kauniita sini-valkoisia Azulejos-koristeita 1400-luvulta sen kontrastina kultaan verhottu alttari.

Lähellä sijaitsevan todella eksklusiivisen lomakeskuksen Quinta do Lagon vierestä lähtee kaksi mielenkiintoista patikointireittiä: 3,3 km:n Sao Lourenco Trail ja 2,3 km:n Quinta do Lago Trail.

Alueen pääkaupungissa Farossa on kaunis vanha kaupunki ja sitä n. 500m:n läpimittaista aluetta ympäröi vanha täysin ehjänä säilynyt kaupungin muuri (1200-luvulta).

Alueelta löytyy monia 1500-1700-luvun rakennuksia, joista näkyvin maamerkki on katedraali . Se rakennettiin entisen moskeijan jäänteille vuodesta 1251 alkaen. Mielenkiintoista on sen erilaisten rakennustyylien sekoitus: goottilainen kellotorni sekä barokkiset sisäosat: monet azulejos-koristeet ja urut, jotka edustavat oman aikansa mestarinäytteen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raatihuone, Arco do Repouso, pyhät rakennukset: Paco Epsicopal, Igreja do Cormo sekä

Capela dos Ossos (luukappeli),

kaupungin palatsi Solar do Capitao-Mor sekä Casa das Acafatas kuuluvat kiinnostavimpiin Faron nähtävyyksiin. Kaupungin puisto Alameda Joao de Deus on yli sata vuotta vanha.

Tyypillinen itäisen Algarven sisämaan kunta Estói kätkee muinaisen roomalaisasumuksen jäännökset ja kylpyläkompleksin 100-200-luvulta, jotka ovat yleisölle avoinna – Milreu-Estói. Palácio de Estói on rokokoolinna 1700-luvulta.

Olhao-kylän tunnelma on kummallisin, mitä Algarvella on tarjota. Täysin turistihälinästä riippumaton kylä elää omaa elämäänsä ilman kiireellisyyttä ja siksi se on jotain erilaista.

Kuvan kauniista Taviran kylästä käytetään termiä ´pikku-Venetsia´ sen sijaista joen Rio Gilaon rannalla – n. 20 km Espanjan rajasta. Se tarjoaa nähtävyytenä: kastellin, muutaman kauniin kirkon, muinaisen arabialaisen kaupungin portin jäännökset  sekä vanhoja siltoja.

Vila Real de Santo Antonio sijaitsee aivan Espanjan rajan tuntumassa Guirdiana-joen rannalla. Se perustettiin vasta 1774 tulvissa tuhoutuneen kalastajakylän raunioille.

5 km rannikosta pohjoiseen sijaitsee Castro Marim – "meren rannalla sijaitseva linna". Pienen keskustan yläpuolella nousee laaja linna-alue, missä 1319-56 ristiretkeläiset asuivat. Linna-alueella sijaitseva Igreja da Misericórdia tarjoaa mahtavan renessanssi-sisäänkäynnin sekä neliön muotoisen asuinlinnan päätytorneineen. Mieleenpainuvinta on kuitenkin näkymä linnan muureilta lähialueelle, uuteen kastelliin –Castelo Novo (1600-luvulta) -  ja Guardianan toiselle, Espanjan, puolelle.

40 km pohjoiseen joen rannalla ja Espanjan rajan tuntumassa sijaitsee Alcoutim, joka sijaintinsa puolesta oli jo muinoin tärkeässä asemassa. Nykyisen Castelon rakensivat  muinaiset  arabialaiset 1000-luvulla. Nykyisin argeologiset kaivaukset ja osa vanhaa perustusta on yleisölle avoinna. Alue on ollut usein tulvien uhrina ja Igreja da Misericórdian seinässä on merkki vuoden 1876 ennätystulvasta.